Кметът на Димитровград Иво Димов няма издадена диплома за висше образование, установи районната прокуратура. Проверката започна, след като по-рано тази година се оказа, че Димов, който до ноември 2011 г. беше депутат от ГЕРБ и дори член на комисията по образование, е представил фалшива диплома за бакалавърска степен по маркетинг от Пловдивския университет.

При проверката било установено, че Иво Димов е заявил в анкетна карта от 20 септември 2010 г. в Народното събрание, че има висше образование със специалност „маркетинг” и е завършил ПУ „Паисий Хилендарски”, съобщиха от окръжната прокуратура в Хасково. В личното трудово досие на кмета не са били открити документи, които да удостоверяват образователно-квалификационна степен, както и данни да са били представяни такива, се казва в съобщението.

Последното обяснение на бившия народен представител е, че все още е студент и не притежава диплома за завършено висше образование. Кметската и депутатската длъжност обаче били изборни и за заемането им нямало изискване за висше образование. Въпросът е, че към анкетната карта в парламента е било приложено незаверено копие на диплома за висше образование.

Според местните прокурори в съдебен район Хасково не е извършено престъпление и затова преписката е изпратена по компетентност на Софийска районна прокуратура.

Първи въпросът за дипломата на кмета повдигна напролет неговият предшественик Стефан Димитров, който заяви, че в кметството работят “нови калинки” и призова кмета и неговите заместници да си покажат дипломите за висше образование. В отговор на тези обвинения Иво Димов свика пресконференция, на която показа „дипломата” си и тогава също отбеляза, че по закон за кметския пост не му е нужно висше образование.

Случаят с Димов е поредният бисер в наниз от скандали, свързани с образователния ценз на лица, заемащи ръководни длъжности в държавата. В началото на юни бившият шеф на Държавен фонд „Земеделие” Калина Илиева бе осъдена на три години условно с пет години изпитателен срок, след като призна, че е фалшифицирала дипломата си за висше образование.

През февруари земеделският министър Мирослав Найденов отстрани председателя на Съвета на директорите на „Напоителни системи” Георги Хазиранов, който работеше без висше образование, въпреки че и за тази длъжност нямало изискване за ценз. Оказа се, че и Харизанов е студент, дори прескочил бакалавърската степен и следвал направо за магистър.