Бившият шеф на Държавен фонд „Земеделие” Калина Илиева бе осъдена на три години условно с пет години изпитателен срок, след като призна, че е фалшифицирала дипломата си за висше образование. Софийският районен съд одобри споразумението, поискано с мотиви, че извършеното престъпление не е довело до имуществени вреди.

Държавното обвинение заяви по-рано, че няма пречки пред договорката, ако бившият държавен служител получи наказание „лишаване от свобода”. Прокурорът поиска и максимален изпитателен срок за Илиева.

Съдът взе предвид факта, че тя не е осъждана досега, майка е на малко дете и когато е извършила престъпленията, е била много млада. Решението на съда не подлежи на обжалване или протест.

"Подправено" образование

Калина Илиева бе обвинена в съставянето на фалшива диплома от чужд университет и в използването на неистински документи за завършено висше образование. Според прокуратурата тя е фалшифицирала лично подписите на двама немски професори върху свидетелството си за завършено висше образование от Професионално висше училище по техника и икономика в Берлин. Листът с провиненията й се запълва със съзнателното използване на 4 фалшиви документа като доказателство, че е завършила висше образование, с което е подвела министъра на образованието.

На Илиева бе повдигната мярка за неотклонение „подписка” в началото на април тази година. Съдът днес я отмени и я задължи да заплати разноските по делото, които са в размер на 1408,35 лв.

„Наказанието, което получи Калина Илиева, отговаря на закона и на морала”,

коментира прокурорът по делото Виктор Тарчев. Съществувал и вариантът тя да се признае за виновна по-рано и при съкратено съдебно следствие да получи наказание „пробация”. Осъдената бивша шефка на Фонда отказа да коментира съдебното решение.

"Лъжите" на Илиева

Калина Илиева застана начело на Държавен фонд "Земеделие", през който минават милиони евросредства, през 2009 година. Тогава тя твърдеше, че притежава магистърска диплома от Берлинския институт, легализирана от българското Министерство на образованието. Съмненията около висшето й образование се появиха още тогава.

Името й стана отново актуално няколко месеца по-късно. Илиева скри от земеделския министър, че е бременна. Малко по-късно той бе принуден да обяснява липсата на своята служителка, за чиито "лични проблеми" не знаел до последно, и да се чуди как да оперира с блокирания фонд.

Напрежението доведе до логичното си развитие – Илиева бе освободена от поста, а срещу нея бе образувано досъдебно производство. Започна и издирването на съмнителната й диплома. Българските власти поискаха справка в Германия, която след няколко месеца потвърди, че документът е фалшив.