Ранен пролетен полъх беше усетен нависоко в Народното събрание. Че и прехвърчаха позабравени калинки. Предвестник на сезона, в който се пробуждат птички и пчелички, стана депутатът от Коалиция за България Петър Курумбашев.

"Летят ли калинки в "Напоителни системи", г-н Найденов?", запита по време на парламентарния контрол Курумбашев. Тънкият му намек отведе към случая с уволнения директор на Фонд "Земеделие" Калина Илиева, която се оказа фалшив вишист. В тази връзка депутатът поиска уточнение от земеделския министър – каква точно е квалификацията и компетенцията на председателя на Съвета на директорите на дружеството Георги Харизанов.

Според Найденов, за да си член на Борда на директорите в „Напоителни системи”, не се изисква висше образование и определена квалификация. Там се решавало само стабилизирането на финансовото състояние на предприятието. За сметка на това практическото ръководството се състояло от инженер като изпълнителен директор, хидроинженер като оперативен директор и главни инженери.

Георги Харизанов, снимка: Архив БГНЕС
Снимка: БГНЕС
Без да прави паралел, но прилагайки нагледен пример, министърът сравни Харизанов с Бил Гейтс. Той запозна присъстващите в пленарната зала с образованието на единия от умовете на нашето съвремие, който завършил висше едва през 2007 година, а българският му еквивалент в момента следвал.

„Няма да правя паралел между него и Бил Гейтс, но ви давам пример за това, че дори и без висше образование, хората могат да оставят следа”, каза министърът.

Подобно на своя световен „близнак”, Харизанов се оказа активен потребител на интернет. Мрежата обаче го оплете така, че се наложи ГДБОП да я разплита. В един от популярните сайтове за онлайн флиртове се появи профил със снимката и името на шефа на „Напоителни системи”. Самият той заяви, че е фалшив и помоли силната ръка на полицията да го изтрие.

И докато Калина Илиева откровено се опитала да измами, Георги Харизанов никога не е заблуждавал, не е представял фалшиви документи и не е имал статут на министерски съветник, отбеляза Мирослав Найденов.

Той не пропусна да спомене и заслугите на Харизанов в негова защита. „От миналия ноември, когато е назначен новият състав на борда на директорите, "Напоителни системи" е изплатило огромните си данъчни задължения и задълженията за доставка на горива. Дружеството е реализирало и печалба, което е за първи път от много години”, уточни земеделският министър.