Процесът още в зародиш започна като политическа поръчка от Цветан Цветанов, разполагам с абсолютно достоверна информация, че върху съдията е оказан натиск от президентството. Това заяви пред bTV ген. Кирчо Киров, след като днес Военният съд го осъди на 10 години затвор и конфискация на половината имущество.

Бившият директор на Националната разузнавателна служба беше изправен на подсъдимата скамейка за това, че за периода 2007-2011 г. е присвоил общо около 5 милиона лева, като парите са били във валута – долари и евро.

За присъдата си Киров каза, че дори се радва, защото е имал сериозни опасения да се притеснява за живота си, продължава да се страхува и за семейството си. Той смята, че срещу него се изпълнява политическа поръчка от бившия вицепремиер Цветанов, а върху съдията е оказан натиск от хора от президентството.

По-късно днес от прокуратурата категорично отрекоха да има политически елемент в наказателното преследване.

Разговора на ген. Кирчо Киров с Канна Рачева след обявяването на присъдата можете да чуете тук:

Ето и пълния текст на интервюто:

„Този процес още в зародиша си започна като такъв с изпълнението на политическа поръчка от днешните ръководители на Националната разузнавателна служба – ген. Драгомир Димитров и ген. Георги Миленов. Една политическа поръчка, която беше поръчана през 2012 г. от тогавашния вицепремиер и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов

И аз съм убеден, че това е така, защото самия г-н Цветанов на 18 април 2012 г. ме повика при себе си, в кабинета си на министър на вътрешните работи и заяви, че следва да напусна моментално, автоматически, още същия ден екипа на премиера Бойко Борисов, тъй като с мен ще се занимават компетентните органи.

Аз зная добре, разполагам с абсолютно достоверна информация, че върху съдията е оказан натиск от лица, да го кажа направо, от Президентството.

Бих казал и това, че това, което на мен ми се случи, е най-малкото и аз меко казано се радвам, че се разминавам само с това. Аз имах сериозни основания да се опасявам за живота си и имах сериозни основания да се опасявам и продължавам да ги имам за безопасността на моето семейство и очевидно трябва по тези фундаментални проблеми да мисля и занапред.”