Има относителен паритет между БСП и ДПС. Това призна пред bTV „червеният” депутат Георги Кадиев. „Нормално би било БСП да е водеща, но фактите показват друго”, заяви той, визирайки и разпределението на парламентарните комисии, в които ДПС взе ключови места.

„Когато ти кажат: Гласуваш „за” или правителството пада”, нямаш особен избор”, уточни той. Кадиев пестеливо заяви, че падането на кабинета би се случило, тъй като ДПС ще си оттегли доверието, въпреки че това не било официално обяснено, когато кандидатурата на Делян Пеевски била представена на „червените” депутати. „Всички искаме правителство да има”, каза още Кадиев.

„Вампирът” в левицата добави още, че правителството е принудено да се съобразява с „Атака”, защото без националистите не може да започне парламентарният ден.

Поведението на Волен Сидеров на КСНС беше безобразно. Да мълчиш е неправилно, но ако влезеш в конфликт, депутатите от „Атака” няма да се явят, няма да има парламентарен ден. Влязохме във филм, който няма край”, обобщи Кадиев.

Кадиев сподели преди дни във фейсбук, че бил наречен „вампир, който пие партийна кръв”, както и че лидерът на БСП Сергей Станишев си позволил да коментира жена му.
„Няма да седя да търпя. Не съм се вкопчил в политиката, нито в парламента”, категоричен бе Кадиев. Той разказа, че според негови съпартийци той и Татяна Дончева били „вампирите”.

„На пленума казах, че там е мястото да ми снемат доверието, ще върна депутатския мандат за 5 минути. Нямаше реакция Никога не съм си позволявал да нападам лично, особено семейството. Аз ничия жена не съм нападал”, добави Кадиев.

Той слезе сред протестиращите и в отговор получи вода, бира и плюнки. „Исках да видя хората в очите, да им кажа, че не съм червен боклук. Аз съм собственик и създател на компания за макроикономически операции, продаваме анализи на най-големите компании. В нея работят 30-тина души, изключително качествени хора”, обясни Кадиев.
„Аз не искам тези хора да си мислят, че съм червен боклук или червена мафия”, добави той.

Кадиев каза, че на Националния съвет на БСП само 6 души са гласували против оставането на Сергей Станишев на лидерския пост. „Досега не съм виждал такъв превес. Националният съвет вече се е откъснал от мнението на масата, а това е проблем. Вървим към лидерска партия. Крайно време е да прекъснем порочната традиция в повечето партии – предният председател да посочва следващия”, обясни Кадиев.

Според него трябва да има естествени лидери, които сами да се доказват. Той смята, че изборът за лидер на БСП трябва да е не на конгрес, а вътрешнопартиен избор.
Кадиев беше уверен, че много повече от шестима души са искали да гласуват против Станишев, но „партийната дисциплина не позволява да прекрачат една граница, а има и по-важни неща от това дали си лоялен към председателя или не”.

По думите му е грешка Георги Първанов да се върне на лидерска позиция, а и той самият заявил на пленума, че няма такива амбиции.

Самият Кадиев се зарече, че няма да участва в никакви избори в БСП, освен ако са вътрешнопартийни. „Тогава ще са избори на хората, не на апарата”, аргументира се той.
„Хората изгубиха доверие в правителството рязко, но предсрочни избори не са добър вариант. В израелския парламент има 120 депутати от 12 партии. Стават невъзможни коалиции. Натам вървим, към хаос”, заяви Кадиев.

Неговото мнение е, че трябва да се даде шанс на премиера Пламен Орешарски сам да избере хората в кабинета, тъй като сега само няколко са негово лично назначение. „При Делян Пеевски и Иван Иванов процедурата беше нарушена. Кадиев разкри, че никой от депутатите от БСП не е знаел предварително за кандидатурата на Пеевски за шеф на ДАНС, за преговорите с ДПС, както и кои ще са министрите.

„Не съм от кухнята и то не само аз, а огромна маса от членовете на парламентарната група са от коридора”, призна Георги Кадиев. "На цялата каша сега остава да разбием и президентската институция! Това е грешка", категоричен беше той.

  • Една година от окупацията на Алма Матер
  • На #ДАНСwithme задържани няма, записани са личните данни само на 21 души
  • Оградите пред парламента били незаконни дарения от фирми за МВР (ОБНОВЕНА)
  • Протестиращите с прощална снимка пред парламента
  • Парламентът се освободи от депутатите и от оградата (ОБНОВЕНА)
  • 1 г. протести: Време е за „ДАНСnomore” (СНИМКИ)
  • Една година #ДАНСwithme - акции в цялата страна
  • 333-ия ден на #ДАНСwithme остана неуважен от успелия човек на 33
  • 300 дни протести - Пеевски отново на фокус
  • Младежи на протест срещу увеличените заплати на депутатите