Случаят с Христо Бисеров показа как се действа в ДПС – там важи принципът на мафията – никой нищо не е чул и никой нищо не е видял. Това заяви съоснователят на ДПС, бивш член на партията и настоящ съпредседател на Народната партия за свобода и достойнство Касим Дал в предаването „120 минути” по bTV.

„Алчността и лакомията изяждат главите на политиците. Бисеров дотолкова се е сметнал за недосегаем, веднага са се задействали мафиотските структури, веднага са се взели решения. Ако си мислите, че някой ден ще проговори Бисеров или някой от ръководството на ДПС, лъжете се. Има някаква договорка да не го прави”, коментира Касим Дал.

Според него случаят е показал още дали има държава в България. „Какво значи почетен председател, че той първо да е уведомен. Шефът на ДАНС цитира източник приятелска служба. Привикан е агент Павел, привикан е и Бисеров, а главният прокурор последен научава”, изтъкна Касим Дал, според когото за разследване срещу зам.-председателя на Народното събрание трябва да бъдат информирани първо председателят на парламента, премиерът, президентът, министърът на вътрешните работи. „Трябваше да се води следствие към зам.-председателя на Народното събрание, а не към обикновената личност, човечеца Христо Бисеров”, категоричен бе политикът.

„Пуделчетата” на Доган

Касим Дал заяви още, че до случая „Христо Бисеров” България е била парламентарна република. „След това се видя, че не сме и това. Без никакъв коментар, без да е внесъл оставката си, гласуваха освобождаването му. Това не може да става така”, коментира той като бивш депутат.

„Местан е пуделчето на Доган, Христо също беше такъв. Преди четири месеца Христо оглавяваше временната комисия, която преправи Закона за ДАНС, за да може да бъде назначен Делян Пеевски. Никак не е случаен човек. Вижда се, че мафията си поръчва закони, а Народното събрание, за съжаление, гласува закони”, коментира Касим Дал.

Той спомена името на друг депутат от ДПС – Йордан Цонев, който „напоследък започнал да оглавява комисии”, и му препоръча „да внимава”.

Държава под наем

„Всичко, което стана в последните дни, показа, че нямаме държава, че има мафиотска структура, която е взела страната под наем. Те са си подредили целия пъзел и в прокуратурата, и в съда. Докато са редили дърветата, ние сме гледали гората”, констатира Касим Дал.

Според него обаче извън сметките е останало „българското общество, което има защитни механизми”. „Аз се гордея с тази реакция на българското общество”, подчерта съпредседателят на НПСД.

„Не можаха да предвидят, че Пеевски ще стане най-силната фигура в държавата. В Пеевски се вижда човека от сараите – те са едно и също лице”, категоричен бе той.

Извинение или подигравка

Като един от борците за правата на българските турци Касим Дал отказа да признае извинението за Възродителния процес, произнесено от Сергей Станишев като лидер на наследницата на БКП – БСП. „Да видим двама да се целуват на митинга като Брежнев и Хонекер, те не са участвали в събитията, това беше още веднъж подигравка с хората”, подчерта Дал.

По думите му, най-голям терор е упражнен върху българските турци от Родопите – както преди 9 септември, така и след това. „Тези хора не бяха в думите на този човек. Има убийства, за които няма възмездия. Всичко е останало на доизживяване – хората бяха по затворите, умират един по един”, обясни Касим Дал.

За приятелите и предателите

Съоснователят и бивш член на ДПС прокара разделителна линия между себе си и почетния председател Ахмед Доган по отношение на борбата за правата на българските турци.

„Аз и семейството ми сме най-пострадали от това, 3,5 години съм лежал по затворите. Доган също, но той е изпълнявал задачи, а ние вярвахме в това, което защитавахме. Не сме били сметкаджии и не сме били остриета на нито една партия”, категоричен бе Дал.
Въпреки че двамата са били съкилийници през 1986 г. и са създали заедно Движението за права и свободи, Дал подчерта, че най-важна остава „лъжата, с която е започнало всичко”.

„За мен приятелството е много ценно, а приятелската дума означава всичко за мен. Между приятели не може да има лъжи и предателства, затова Ахмед Доган никога няма да бъде мой приятел. Винаги сме били на противоположни позици – философията на този човек е далавераджийството”, заяви той.

Разочарованието на Касим Дал идва след разсекретяването на досието на Ахмед Доган като агент на бившата Държавна сигурност. „Не знам този човек колко лица е имал – пред някои е бил Сергей, пред други Ангелов, а пред нас Ахмед Доган, борец за права и свободи. Той не е бил нищо друго освен агент на ДС и острие за асимилиране на етническите турци в България”, допълни Дал, който беше един от вносителите на законопроекта за досиетата.

„Видях лъжите, предателствата. Тези хора, не е само Доган, никога не казват преди да са избрани някъде или да станат народни представители, да кажат честно Да, бяхме такива. Но да се криеш като мишок в дупката си и да нямаш лице да го кажеш… Той не може да ме гледа в очите, защото знае за какво става дума”, каза още бившият най-близък приятел на Ахмед Доган.