Партиите, които обявиха, че изтеглят кандидатите си за депутати с досиета не могат да ги принудят да си тръгнат. От законова гледна точка това е невъзможно.

Политическите сили могат да променят листите до 30 дни преди изборите, но хората с картонче в ДС станаха ясни 15 дни преди вота. Оказа се, че няма механизъм имената им бъдат отстранени. .

Друг проблем е, че избирателят може да отбележи преференция за човек, който вече не фигурира в листите.

Затова той трябва да погледне и информационните табла пред секцията. Или името му ще е зачертано, или под този номер ще има празно място.

ДяСно-център

Веднага след като стана ясно, че в листите има общо 78 агенти на бившата Държавна сигурност, трите десни партии обявиха, че ще ги отзоват.

Снимка: bTV

В Реформаторския блок агентите са трима, в "Да, България" - двама, включително един водач на листа, а в „Нова република” - само един. Дали обаче тези хора ще си тръгнат?

Снимка: bTV

Трайчо Трайков обяви, че техният кандидат е подал заявление и напуска листата в Търговище. Меглена Кунева от РБ.ДБГ каза, че хората с досиета са изтеглени, но отказа коментар. От "Да, България" – също.

Снимка: bTV

Така трите партии от класическата десница обявиха, че изтеглят хората с досие. Неяснота има само в обединението НПСД - ДОСТ.

Снимка: bTV

Лидерът на НПСД Орхан Исмаилов призова хората с досие да се оттеглят. Лидерът на ДОСТ Лютви Местан обаче е с досие и очевидно няма никакво намерение да се оттегля.

Преференция на вятъра

Според ЦИК, вече няма механизъм, по който тези хора да бъдат принудени да си тръгнат.

Ако това стане, в изборните книжа се появява дупка. Ако книжата не са били напечатани – името отпада. Ако вече са – то се задрасква. А подадените за него преференции не се броят, но не правят бюлетината невалидна.

Експертите остават скептични, че изтеглянето изобщо е възможно.

Единственият вариант партиите да махат хора от листите до седем дни преди вота е ако някой кандидат почине или изпадне във фактическа невъзможност.