Бъдещият държавен глава ще встъпи в длъжност през януари. Дотогава петият президент има само два месеца, за да се подготви, запознае и обучи в официалния протокол.

Едно от местата с „железен” протокол е кралският двор във Великобритания. Никой няма право да докосва Кралицата, например.

Един от хората, нарушили това правило, е първата дама на Съединените щати Мишел Обама. През 2009 г. в Бъкингамския дворец тя докосна кралицата с ръка, което беше отбелязано като грешка в протокола, но и като „нов етап” в отношенията им. Протоколният гаф е в графата „позволени и нарочно търсени”.

Не всяка импровизация е успешна, обаче, като снимката на президента Росен Плевнелиев със семейство Обама. „Прекалено е усмихнат, сакото му е на една страна – изглеждаше като гимназист на абитуриентския си бал”, смята Мария Касимова.

В голямата политика и най-невинната мимика може да предизвика затопляне или охлаждане в отношенията. „По дрехите посрещат”, а „по жестовете четат”.

Най-стриктни в спазването на протокола са слабо развитите демокрации. Според експертите срещите „без вратовръзки” и „по къси ръкави” ще стават все повече.