Необходима е актуализация на Републиканския бюджет. По този начин се изчиства пространството пред следващия парламент и следващото правителство. Това каза пред bTV Георги Кадиев от БСП.

„Актуализация на здравната каса задължително означава и актуализация и в големия бюджет. Ще трябва да се направи и актуализация на приходите, макар че още е рано да се каже точно. Миналата година направихме актуализация с 500 милиона лева надолу за приходите, тази година нещо подобно ще се получи. Причините са много, изостават приходите в данък „дивидент“, в „Митниците“ са предвидили например за април 100 милиона лева от акцизи от ДДС от „Нефтохим“, но той затваря за ремонт – ето ви 100 милиона липсващи”, разказа Георги Кадиев.

„Изоставането в приходите към момента спрямо плана за годината е от порядъка на 600 милиона лева, но това все пак са условни приходи. В крайна сметка важно е годишните приходи как ще вървят“, допълни той.

Ако държавата, най-вече БНБ, бяха действали по същия начин с КТБ, както бяха действали с ПИБ, нямаше да се стигне до втория случай, коментира още Георги Кадиев.

Човек е виновен сам за това, което му се случва, заяви Кадиев на въпрос ДПС ли провали БСП. „Най-големият виновник за случилото се с БСП е Сергей Станишев”, посочи категорично Кадиев.