За да оцелее кабинетът „Орешарски”, премиерът трябва спешно да се еманципира от всякакво политическо влияние, а БСП - незабавно да прекрати всички преговори с ДПС за назначения на зам.-министри и на областни управители. Такава препоръка към ръководството на левицата отправи в ефира на предаването „Лице в лице” депутатът Георги Кадиев.

„Правителството има още няколко дни шанс. Премиерът трябва да спре да се огъва, а да излезе и да удари по масата, да смени министрите, които не стават, и да предложи кадрови промени и сред новите назначения,” подчерта Кадиев, който се самоопределя като човека с различно мнение в БСП.

Еманацията „Пеевски”

Георги Кадиев, който гласува „против” предложението Делян Пеевски да оглави ДАНС на заседание на парламентарната група, а в Народното събрание се въздържа от вот, декларира, че още не се е отказал от искането за оставка на лидера Сергей Станишев, което отправи в събота.

„Случаят „Пеевски” е еманация на събитията. В никакъв случай не съм се отказал от искането за оставка на Станишев,” категоричен бе Кадиев, според когото оглавяваното от лидера Изпълнително бюро на партията не трябва солидарно да поема неговата отговорност. „Вината не трябва да се разлива, отговорността пада конкретно върху Сергей Станишев. Кръгът, който взема решения, е изключително тесен,” обясни Кадиев.

Той разказа, че никой от „червените” депутати не е подозирал за номинацията на Делян Пеевски, когато получил „спешен SMS” миналия четвъртък за заседание в 8:30 часа на следващата сутрин.

„Имахме много кратка 30-минутна дискусия, 5-6 човека се изказаха против предложението. Повечето казаха, че не трябва да се бламира председателя, но си личеше чувството на недоволство и вътрешно омерзение,” разказа депутатът.

При гласуването вътре в парламентарната група 50 души са гласували „за”, 16 „против”, а 8 – „въздържал се”. „Останалите са толкова герои, колкото и ние, които гласувахме „против”,” смята Кадиев.

„Ако беше вот по съвест, едва ли щеше да има и два гласа „за”,” отбеляза Кадиев.

По думите му, номинацията на Делян Пеевски е обявил Пламен Орешарски, а изречението за падането на правителството – Сергей Станишев. „Думите бяха такива: „Или Делян Пеевски, или пада правителството!”, посочи депутатът, но препоръча да се извади стенограма от срещата, за да се спрат спекулациите дали е имало, или не такъв ултиматум.

Брендо – зам.-председател на ДАНС?

„Ние прекрачихме границата, няма спор. Няма аргумент в полза на Делян Пеевски – нито от морална, нито от политическа, нито от медийна гледна точка,” категоричен бе Георги Кадиев и допълни: „Сигурен съм, че ГЕРБ се радват на автогола, който си вкарахме!”

„Какъв аргумент е катарзисът,” попита той с препратка към твърдението на Сергей Станишев от преди дни, че Пеевски е готов да оглави ДАНС, защото е преживял катарзис, откакто е бил уволнен като зам.-министър в кабинета на Тройната коалиция.

„Може ли да сложите Брендо (подсъдимият в Италия за трафик на кокаин Евелин Банев – бел. ред.) за зам.-председател на ДАНС, защото преживял катарзис?” продължи Кадиев.

С уговорката, че няма необходимата юридическа експертиза, той отбеляза, че е „правилно Делян Пеевски да бъде оттеглен като народен представител”. „Познавайки как действа ДПС, това няма да стане,” отбеляза Кадиев.

Как да оцелее кабинетът?

„Правителството на Пламен Орешарски има 2-3 стъпки, за да оцелее следващите няколко седмици, защото шансът му не е голям,” заяви депутатът от левицата.

По думите му, БСП трябва категорично да декларира, че няма да има случаи „Пеевски” 2, 3 и 4, а според него настоящият председател не може да обещае това. Георги Кадиев изрази несъгласие и с тезата за оказан натиск върху лидера. „Ако е бил притиснат Станишев, не е за това място – председател на най-голямата партия с най-голям членски състав,” посочи Кадиев.

Другата ключова според него стъпка е прекратяването на „всички преговори с ДПС”. Кадиев разкритикува квотния принцип, защитаван настойчиво от партията на Лютви Местан, доказателство за което са съставите на парламентарните комисии, както отбеляза депутатът от БСП.

„Тяхната логика е разбираема и би била работеща в нормална ситуация – където има министри от БСП, шефовете на комисии да са от ДПС,” посочи Кадиев, като изтъкна, че „целият финансово-икономически блок е на ДПС”.

Според него обаче в създалата се ситуация „никакви политически назначения на политически позиции нямат шанс”.

„Премиерът не е ляв, финансовият министър Чобанов също не е ляв. Председателят на комисията Йордан Цонев не е ляв – няма да имаме влияние върху данъчната политика, а дойдохме, за да внесем уж промени,” посочи Георги Кадиев.

Стари рани

Депутатът, който подаде оставка като заместник на Пламен Орешарски начело на Финансовото министерство в кабинета „Станишев”, декларира, че е готов да окаже подкрепа на новото правителство, ако премиерът се еманципира веднага.

Като причина за някогашната им раздяла Кадиев посочи различия по отношение на „една промяна в Закона за данъчното облагане, която облагодетелстваше хазартни фирми”.

Друг аргумент, повлиял на тогавашното му решение, била молбата на крупния бизнесмен Валентин Захариев за разсрочване на данъчните му задължения от около 30 млн. лв. „Той имаше печалба като физическо лице 150 млн. лв. Ако министерството ти разсрочи данъците, спестяваш плащането на лихва, която би била наложена, ако забавиш плащанията. Това е предвидено с цел спасяване на работни места, а не заради добри инвестиции, какъвто беше мотивът на Валентин Захариев,” обясни Георги Кадиев.

  • Една година от окупацията на Алма Матер
  • На #ДАНСwithme задържани няма, записани са личните данни само на 21 души
  • Оградите пред парламента били незаконни дарения от фирми за МВР (ОБНОВЕНА)
  • Протестиращите с прощална снимка пред парламента
  • Парламентът се освободи от депутатите и от оградата (ОБНОВЕНА)
  • 1 г. протести: Време е за „ДАНСnomore” (СНИМКИ)
  • Една година #ДАНСwithme - акции в цялата страна
  • 333-ия ден на #ДАНСwithme остана неуважен от успелия човек на 33
  • 300 дни протести - Пеевски отново на фокус
  • Младежи на протест срещу увеличените заплати на депутатите