Евентуалното назначаване на Стоян Мавродиев за управител на Българската народна банка ще предизвика срещу ГЕРБ същото отвращение, каквото назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС предизвика срещу БСП и ДПС. Такава прогноза направи депутатът от БСП Георги Кадиев в предаването „Тази сутрин” по bTV.

Двамата с председателя на Комисията за финансов надзор влязоха в открита медийна битка, след като Мавродиев обвини Кадиев във връзки с Иво Прокопиев, който, по думите му, често прекрачвал законите на България. За това говори Мавродиев в предаването „Лице в лице” в края на миналата седмица.

„Иво Прокопиев съм виждал за последно преди 10 години, когато бях зам.-министър, а той беше в КРИБ. Няма никакви плащания нито от мен към него, нито от него към мен. Това е откровено обвинение в корупция”, коментира Кадиев е понеделник

Според депутата от БСП евентуалното назначение на настоящия гуверньор на БНБ Иван Искров за зам.-председател на Черноморската банка би било „сделка на ГЕРБ по законите на мафията”. По думите му, това е чисто чиновнически пост, но не бива да бъде заеман от човек, който се е „дискредитирал с действията си”. „Нито една политическа партия не излезе да атакува Искров. Веднъж на няколко години правителството предлага кой да бъде българският представител в Черноморската банка, където сме акционер с 13,5%. Искров ще мълчи за всичко, което знае. Това ще бъде сделка по законите на мафията, не по законите на обществото”, заяви Кадиев.

„Тези които го пращат, са част от схемата – вижте развитието на КТБ – при предишното управление на ГЕРБ активите й се увеличиха четири пъти. Не може компрометирани хора да се изпращат на държавни позиции”, настоя депутатът.