Не може за мен да има процедура за изключване, а за някой друг да няма, само защото е в ръководството. Това подчерта депутатът Георги Кадиев в студиото на „Лице в лице” броени часове, след като колегите му от парламентарната група на БСП опитаха да го изключат заради спорен законопроект, внесен без съгласуване с тях.

По думите му станалото е позитивна новина, защото показва, че са създадени стандарти за поведение: „Всеки, който прави това, което аз направих, би трябвало да минава през същата процедура”. Той допълни, че е гласувал „за” оставането си.

Кадиев посочи, че може да изреди 10 случая в които хора на по-високо ниво от него в левицата, които са действали по същия начин. Той даде пример с назначението на Ралица Агайн в КФН в миналия парламент.

По отношение на самия си законопроект, който разрешаваше предизборната агитация на езици, различни от българския, депутатът подчерта, че става дума за „обикновени демократични права, това не е анти ДПС или про ДПС”.

Кадиев не пропусна да напомни и че Михаил Миков е гласувал „за” подобен законопроект на ДПС в миналия парламент. „Защо не играх с ДПС, когато гласувахме Пеевски?”, запита той.

В отговор на въпроса защо не е оттеглил законопроекта, народният представител подчерта, че не се поддава на ултиматуми, но може все пак да се откаже от текстовете заради хората, които са го подкрепили в хода на днешното гласуване.

„Абсолютно грешен е изводът „Георги Кадиев е много хубав и затова го оставиха”. Правилният извод е „Не ни разделяйте, не ни цепете”, категоричен беше той.

По думите му ако БСП тръгне по пътя на отлюспването, „ще стигнем до там Едвин Сугарев да ни е единственият член на парламентарната група”.