След точно три години управление на ГЕРБ, социолози са категорични – кабинетът „Борисов” е най-одобряваният в сравнение с предишните три правителства. Сравнителните данни показват, че въпреки регистрирания чувствителен спад в рейтинга на управляващите, подкрепата за министър-председателя и за ГЕРБ все още доминира в обществените нагласи.

И по трите показателя, проучени от Института за социални изследвания и маркетинг – доверие в правителството, доверие в премиера и електорален потенциал, ГЕРБ са отличници. Данните от последната анкета, реализирана в средата на юни сред 1003-ма пълнолетни българи, показват, че одобрението към кабинета в момента е на ниво от малко над 33%.

За сравнение след трите си години зад кормилото на държавата кабинетът „Костов” се е радвал на 26,4 на сто подкрепа сред гражданите, а управлението на Сакскобургготски е било с още по нисък процент на одобрение – 23. На последно място по рейтинг се нарежда правителството на Станишев с 18%.

Що се отнася до обществените нагласи спрямо отделните премиери през годините, рейтингите им са подредени по аналогичен начин – на първо място като „най-любим” се класира Бойко Борисов с 41%, следван от Иван Костов (29%), Симеон Сакскобургготски (25%) и Сергей Станишев (22%).

Най-голям остава потенциалният електорален успех на ГЕРБ – вероятност от 30 на сто. В третата си година на управление СДС и БСП са имали по 18% по този показател, а НДСВ – едва 8%.