Еднократната финансова помощ за българските пенсионери ще стане традиционна преди светлите християнски празници Коледа и Великден. Това увери социалният министър Хасан Адемов в предаването „Тази сутрин” по bTV.

Той отхвърли предположенията, че това е предизборен ход на управляващите в навечерието на вота за Европейски парламент, като подчерта, че през всяка от следващите пет години ще има различни избори.

„Винаги когато се избира една прицелна група, има обвинения защо няма за всички. Ние искаме да има диференцирана еднократна финансова подкрепа за всички български пенсионери”, коментира Адемов. Според решението на правителството към пенсиите до 150 лв. ще бъдат добавени 40 лв., към тези до 251 лв. – по 30 лв., а към тези над този праг – по 20 лв.

В отговор на критиката, че близо 60-те млн. лв., необходими за тази мярка, не са заложени в бюджета, министърът посочи, че те никога не са били част от него. „Надбавки за пенсионерите е имало винаги, с изключение на последните няколко години”, допълни той.

Полицейските помощници

Социалният министър коментира и идеята за обвързване на борбата с битовата престъпност в малките населени места с мерките срещу безработицата. В тази връзка правителството има идея да наеме на минимална работна заплата т. нар. полицейски помощници. „Тези хора ще могат да наблюдават изоставените къщи, ще информират органите на реда за обстановката в населеното място”, обясни Хасан Адемов, като подчерта, че още не е изготвена длъжностната характеристика за тези служители.

„Контингентът ще бъде подбран от МВР заедно с областните управители, ще има обучение преди да започне”, допълни Адемов.

Равна подкрепа за всяко дете

Социалният министър коментира, че засега е невъзможно да се изравнят месечните помощи за всяко дете в семейството, независимо от поредността. В момента за първо дете се получават по 35 лв. на месец, а за второ – по 50 лв. „За тази мярка биха били необходими 1 млрд. лв. – това е целият бюджет за всички политики на министерството”, обясни Адемов. По думите му, перспективата за такава мярка е неблагоприятна, защото „веднъж достигнати нива на социална подкрепа много трудно могат да бъдат ревизирани” заради социалните настроения.

„Не е добър стил в социалната политика противопоставянето на отделните социални групи – без солидарност в едно общество няма как да разчитаме на добри резултати”, заяви още Хасан Адемов.

Според него като данъкоплатци, гражданите имат свръхвисоки очаквания за задвижване на социалните плащания, особено след застоя им през последните години.