Малките партии са изправени пред възможността да остана без държавна субсидия. Проектът, внесен от "Атака", предвижда да бъдат спрени държавните пари за шест формации, останали извън Парламента.

ГЕРБ, БСП, ДПС и АТАКА годишно ще си разпределят 32 милиона лева държавна субсидия. Около 6 милиона се полагат на другите партии извън парламента, но преминали бариерата от един процент. От Атака предлагат тези шест милиона да останат в хазната.

„Пестенето е хубаво нещо - от 50 милиона са на четирите парти. По-редно е да се пестят 55 милиона , а не 5. Така те си осигуряват бъдеще да няма партиите и да останат само те”, заяви Светльо Витков от Глас народен.

От България на гражданите са категорични - че подобно третиране е неравноправно. Меглена Кунева заяви, че така се убива всяка възможност за опозицията. „Всеки, който има пари продължа, а всеки, който няма пари - не е партия, това ни казват.”

ВМРО държат на предизборните си идеи - че такава субсидия не трябва да има. „Това е едно от условията на Атака за кворум. Иска да прецака конкуренцията, но има и други патриотични организации, които след неговите прояви част от неговите избиратели ще се преориентират”, категоричен беше Красимир Кракачнов от ВМРО.

Въпреки че предложението е минало на второ четене в Правната комисия - обсъжданията предстоят и заден ход е възможен. От правната комисия заявиха, че темата трябва да се разгледа задълбочено, защото от една страна има представителност, а от друга - възможности на определени партии, които имат не толкова политически интереси да представляват народа.

На партията на Светльо Витков - "Глас народен" се полагат около 580 хиляди годишно - на няколко транша. Витков е получил първите 80 хиляди днес и смята, ако не спрат субсидията, да прави структури в страната. Той коментира, че вече партията му е минала през два вота без пари, но резултата пак е запазване на статуквото.