Избирателите ще могат да гласуват в изборния ден от 7 до 20 ч. Вотът ще се осъществява с обща бюлетина. Тези решения взеха депутатите при второто четене на спорните промени в Изборния кодекс.

От опозицията възразиха срещу изместването на времето за гласуване с един час, защото така се давала възможност за хаос и манипулация на изборния процес. С общата бюлетина пък се премахват отделните бюлетини за партиите и преференциалният вот.

„Защо задълбочавате хаоса, ще ви кажа защо. Защото вие в този хаос създавате възможността да манипулирате”, сигурен беше незаисимиятдепутат Георги Терзийски.

„От шест до седем осем избирателната активност е най-ниска, поради което нормално колкото повече се повишава избирателната активност ние да изместим времето в светлата част на денонощието, всичко останало е шменти капели, врели накипели”, обоснова идеята Димитър Лазаров от ГЕРБ.

Предвижда се да се гласува със знак Х. Редовете на отделните партии, коалиции от партии и независими кандидати се отделят един от друг с празен ред и плътна черна хоризонтална линия. Когато партия или коалиция от партии не е регистрирала кандидатска листа в съответния изборен район, в бюлетината не се изписва нейният номер и за нея не се оставя празен ред

„Съществен въпрос е кой печата бюлетините. ЦИК единствена може да въведе контрол върху една печатница, която да печата всички райони”, заяви Мая Манолова от БСП. „При миналите избори се нагледахме на случаи, при които бюлетината прозираше и се виждаше отбелязаният вот”, добави Четин Казак от ДПС.

Кампаниите ще се водят само на българки език, въпреки искането на ДПС, това да става на майчин.

„Ако това го кажете в друга европейска държава просто ще станете за смяха. Все едно пък да отидете в Америка, в Ню Йорк, където да се говори 100 езика и да поискате да се прави кампания на всеки един от тях” обясни независимият Яне Янев.

От ДПС контрираха: „Не споменавайте люлката на демокрацията Америка по този въпрос, това е кощунство, там на никой не му е минавало през главата да пита на какъв език ще говориш на марсиански или на патагонски”, заяви Алиосман Имамов.

Депутатите отхвърлиха предложение на „синия” Михаил Михайлов всеки предизборен материал да бъде обозначен в медиите с надпис или съобщение "платено съдържание". Мнозинството отхвърли и друго негово предложение – да отпаднат предизборните хроники от предаванията на националното радио и телевизия.

„Нарушена е препоръка на ПАСЕ в предизборната кампания да има безплатни материали по медиите, поне клиповете, за да не могат в надпреварата да участват само тези партии, които имат пари”, заяви от парламентарната трибуна Мая Манолова.

Депутатите приеха правила и за гласуване на българите в чужбина. Български гражданин, живеещ в чужбина, който желае да гласува заявява това не по-късно от 30 дни преди изборния ден в писмена форма чрез заявление по образец, подписано саморъчно и подадено лично чрез писмо до дипломатическото или консулското представителство на България в съответната държава. Заявлението може да се подаде и чрез електронно заявление през интернет страницата на ЦИК.

С приемането на текстове от Изборния кодекс депутатите решиха социологическите проучвания за изборите, които се оповестяват преди датата на вота, да съдържат информация за възложителя на допитването и изпълнителя. По рано днес парламентът прецени, че предизборните кампании могат да се водят само на български език.