С приети текстове от Изборния кодекс депутатите решиха предизборната кампания да се води само на български език. Парламентът отхвърли предложението на ДПС при необходимост и ако се осигури превод, на предизборни събрания и митинги да може да се ползват и други езици.

„Гласувахте против резолюция на ПАСЕ. Госпожо председател на Народното събрание, от днес нататък не обвинявайте двама достойни народни представители, които са гласували мониторинга върху България да остане, защото основната причина е вашият глас против. От днес нататък няма да искате да ви обясняваме защо говорим за изкривена демокрация. Полицейското мислене беше в съюз с „Атака” срещу Европа”. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан и поиска прегласуване на предложението.

След повторно гласуване мнозинството отново го отхвърли. Гласуваха общо 119 народни представители, от които 21 бяха „за”, 92 – „против”, а 6 се въздържаха.

„Ако има нещо, с което 41-ото НС ще остане запомнено в негативен план е, че „Атака” участва 2,5 г. в управлението на страната”, коментира и Четин Казак от ДПС.

Независимият депутат Кирил Гумнеров коментира, че от ДПС искат да се европейци, но ДПС не е европейска партия. „Вие трябва да се определите каква партия сте – българска или небългарска. Това, че вашият електорат не знае български език, си е ваша работа”, заяви Гумнеров.

Юнал Лютфи отговори, че изказването на Гумнеров е абсурдно. „ДПС не само, че е европейска партия, а тя е легитимирана европейска партия. Ние знаем по най-малко 3-4 езика. Ние можем да изнесем нашите тези от тази трибуна на френски и на английски и вие няма какво да кажете. Нашият електорат знае перфектно български”, коментира Лютфи.