Появилото се гражданско недоволство означава, че реалността е пробила ПР-а на ГЕРБ. Правителството стана съучастник на монополите в ограбването на хората и резултатът не може да бъде спрян с ПР кампании. В такъв дух бе коментарът на Иван Костов по повод състоялите се преди ден национални протести срещу сметките за ток.

Лидерът на ДСБ обясни пред журналисти, че най-голям "дял" в завишените фактури за електроенергия и топло имало изключително тежкото финансово състояние на НЕК. Два млрд лв. бяха източени от компанията заради "Белене" и сега тези пари са във фактурите на хората, обясни Костов.

Той отрече твърденията на енергийния министър Делян Добрев, че една от причините за "надутите" сметки са дългосрочните договори за ТЕЦ-овете в „Марица-Изток”, подписани от правителството на ОДС. „Не може една непроменлива величина да доведе до надписаните сметки”, подчерта десният лидер и на свой ред предложи „обвинително” обяснение – вина за сметките имали много лошите договори на БСП за цената на газа.

От ДСБ предлагат драстична смяна на формулата за ценообразуване на електроенергията, реформа на енергийния пазар чрез създаване на борса и конкуренция при доставката на ток за фирмите при запазване регулацията на цените за домакинствата. Сред другите идеи е да бъде забранено кражбите на електроенергия и загубите по мрежата да се отразяват в сметките на абонатите, а да се приспадат от печалбата на доставчиците.

Ако се въведат европейски правила по подобие на тези с мобилните оператори, сметките ще тръгнат надолу, предполагат от партията. "Тъмносините" смятат за предизборна политика идеята на някои политически сили за национализация на ЕРП-тата.

От партията настояват също за смяна на състава на ДКЕВР, но от парламента, за да не бъде комисията зависима пряко от премиера.