Конфликт в коалицията няма, няма и национализация на частните пенсионни фондове. Това каза след правителственото заседание социалният министър Ивайло Калфин.

„Няма масово излизане на капитал от пенсионните фондове в НОИ. Няма хора, които да бягат от тях. Всички тези приказки, някой от тях с доза истерия за национализация, че ще бъдат взети парите на хората се оказа, че не са верни. Няма за какво втори път да повтаряме същата сценка”, подчерта той по адрес на Реформаторския блок.

По думите му, до март тази година хората, които изнасят партидите си от частните пенсионни фондове и ги прехвърлят в НОИ са главно такива, които са се пенсионирали рано и за да могат да се възползват от пълния размер на пенсията си я прехвърлят в държавата. За пример той даде работещи от сектор „Сигурност”.

Калфин призова пенсионните фондове да се включат в дискусията със своя позиция.

От Асоциацията на индустриалния капитал в България изразиха безпокойство от готвените текстове. Причината - променянето на "правилата по време на игра" ще ерозира доверието в пенсионната система и може да доведе до криза, която ще глътне огромни средства.

В интервю, излязло в днешния брой на в.”Труд” финансовият министър Владислав Горанов коментира, че е готов да оттегли предложените от ведомството му промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), но само ако Министерството на труда и социалната политика или Комисията по финансов надзор дадат алтернативни предложения за решаване на проблема с вторите пенсии.