Реформаторският блок проведе импровизирана среща пред Народното събрание – нещо средно между дебат и пресконференция. Темата е актуализацията на бюджета за тази година, която депутатите гласуват днес на второ четене.

Пред хората, част от сутрешните протестиращи около парламента, се изказаха Радан Кънев, Мартин Димитров, Димитър Бъчваров и други представители на блока. Те обясниха, че на дискусията са поканили и народни представители, които обаче не се появиха.

Според Бъчваров от ДСБ за първи път се правел ремонт на бюджета, при който така и правителството не успяло да налучка аргументи, които да бъдат приемливи за обществото.

„Над 700 млн. трябвало да се връщат за ДДС, но няма такова перо в бюджета. Социалната програма и разплащането с бизнеса също не са адекватни доводи. Дължат обяснение защо до май параметрите на бюджета изглеждаха добре, нямаше драма, а към юни самото Министерство на финансите дава драматичен спад в събирането на данъците, дава общо влошаване. Отговорът е политическата обстановка в България. Политическата криза става икономическа. Не може да има стабилност, когато 48 дни има протести. Самият кабинет не разбира, че нямат нужда от нови заеми, самите те са проблемът”, заяви Бъчваров пред bTV.

По думите му новите дългове имали за цел да финансират едно непопулярно правителство. „С нови дългове ще потушават напрежението, никой не е успял това да го постигне в света”, допълни тъмносиният политик.

На кафе и плаж пред НС

Иначе пред НС и днес бе в ход акцията „на кафе”, която мина и в нова форма - "на плаж". Група протестиращи започна инициативата „На плаж пред парламента” в знак на недоволство срещу кабинета и ваканцията на депутатите.

„Мисля, че толкова дни стана ясно. Ще плажуваме тук, докато не се махнат. Нямам пари да отида до Варна - тук ми е по-близо”, коментираха част от демонстрантите на жълтите павета.