Всички искат гласовете на ДПС, но е много важно дали ще се намери посредник за сериозен разговор между Ахмед Доган и Бойко Борисов. Това коментира пред bTV журналистът Илхан Андай, който от години следи политическите процеси в родопския край.

Лидерът на движението Мустафа Карадайъ в изборната нощ заяви, че ДПС няма да преговаря с ГЕРБ и ще остави избирателите си да гласуват по съвест на балотажа.

По думите на Андай при договорка за подкрепа на кандидата на управляващите, между двата тура на президентския вот Доган ще трябва да покаже механизъм от периода на нелегалната дейност на ДПС – в петък или в деня за размисъл без много шум да се мине през всеки дом и да бъдат убедени симпатизантите да пуснат бюлетина за ГЕРБ.

Журналистът предупреди, че ако това се направи по-рано, ще бъдат разгневени патриотите и опитите да се повиши резултатът на Цецка Цачева ще пропадне.

По отношение на битката между ДПС и ДОСТ, той отбеляза, че партията на Лютви Местан е показала, че може да бъде реален опонент там, където има структури.

Андай коментира, че при предсрочни мажоритарни парламентарни избори в Джебел може да се стигне до балотаж между двете политически сили, а „ГЕРБ ще са балансьор и ще се пазарят за влияние и постове”.