Употребата на допинг да се криминализира - това поискаха участниците в среща, на която министърът на младежта и спорта Красен Кралев представи Национална стратегия срещу употребата на допинг в спорта.

Предвижда се фитнес залите да бъдат включени в регистър, като се проверяват правоспособността на фитнес инструктурите и какво се продава под формата на добавки.

Мускулите с допинг, не са мускули, казват в една столична фитнес зала. „Логиката е следната - колкото по-бързо се натрупат мускулните маси вследствие на такива вещества, толкова по-бързо спадат. Да не говорим, че има допълнителни негативни ефекти върху здравето”, коментира собственикът Иво Толев.

В повечето фитнеси, включително и в този, има така наречения протеинов бар. „Всичко това са законни и съвсем легални продукти, при които не може да става и дума за допинг”, увери Толев.

Фитнес за мускули и здраве правят около 100 000 души, по неофициални данни. „Около 20% от занимаващите се с фитнес и културизъм в България употребяват допинг, по този показател България се нарежда на първо място сред страните в изследване, което обхваща страните от Европейския съюз”, заяви по време на срещата министър Красен Кралев.

„Честа практика е инструктурите във фитнес залите да са онези, които препоръчват или предоставят вредни за здравето вещества на спортуващите”, допълни министърът.

„Хранителните добавки не са допинг и точно затова ги пия”, казва Драгомир. „След тренировката, за да не ме болят мускулите, да нямам голяма мускулна треска”, обяснява още той.

Държавата започва проверки във фитнес залите, но в тази не се притесняват – там е забранено за фитнес маниаци с допинг.