Закон "Антитерор" вероятно ще има и в България. Той беше обсъден днес от Съвета по сигурност към Министерския съвет на заседание, закрито за медиите. Очаква се утре да бъде приет от кабинета и да бъде внесен в Народното събрание.

Военните ще имат полицейски правомощия, стана ясно след извънредния Съвет по сигурността при премиера. Започва и спешно обучение на армията за действие при терористични атаки.

Противниците на закона обаче виждат в него ограничаване на човешките права. Антитерористичният закон беше остро критикуван от правозащитни организации, защото според тях някои текстове нарушават основни човешки права на заподозрени в тероризъм, без да има достатъчно доказателства.

От МВР обаче са категорични, че тероризъм не се бори с кадифена ръкавица.

При нужда антитерористите ще разполагат с всяко помещение и жилище, от което имат нужда. Могат дори да го повредят и унищожават. Освен това имат право да вземат всяко превозно средство без дипломатически коли.

Снимка: bTV

При антитерористична операция военните също ще имат по-големи правомощия. Могат да арестуват, претърсват и изземват.

На заподозрените в тероризъм ще бъде забранено да сменят местоживеенето си, посещенията на определен места и обекти, достъпа до интернет, контакти с определени лица.

Снимка: bTV

Това са ограничения, които нарушават човешките права, на базата само на обосновани предположения, твърдят правозащитници. МВР обаче определя закона като балансиран.

„Един терористичен акт е заплаха за човешкия живот, отнема основно право  и обстоятелството че на някои хора ще бъдат отнета част от правата е несъпоставимо с другата страна”, коментира вътрешният министър Румяна Бъчварова.

Един от най-спорните моменти в закона е, че той може да върне една порочна практика – незаконното и безконтролно подслушване. В момента заподозрените в тероризъм могат да бъдат слушани от шест месеца до една година. Този срок се удължава на 2 години с възможност за още една.