След като преди два дни председателят на БСП Сергей Станишев обяви за първи път, че предложението Делян Пеевски да оглави ДАНС е дошло от ДПС, а по-рано в сряда лидерът на партията Лютви Местан определи като „обща” отговорността за него, в дебата се включи и Бойко Борисов, който хвърли топката в ръцете на Станишев.

„Уж не се знае кой е инициирал назначението му за ДАНС. Аз смятам, че това е Станишев, а не Ахмед Доган, когото продължавам да смятам за голям политик”, коментира Борисов в Народното събрание.

Дебатът около назначението и политическата отговорност за него се разгоря отново, месеци след като решението Пеевски да оглави ДАНС разтърси държавата и предизвика масови граждански протести, които не стихват от 14 юни насам.

Лидерът на ГЕРБ посочи като аргумент в подкрепа на тезата си мотивите на Станишев за избора на Пеевски за ключовия пост – за да свърши „нестандартни работи”. „Под нестандартни работи в служба като ДАНС разбирам нещо извън закона, за да унищожи ГЕРБ и мен, той е готов на незаконни действия. Това е ясно отвсякъде”, обясни Борисов.

„Г-н Пеевски сега е разбрал, че ако му беше приета кандидатурата, щеше да има големи проблеми за него самия, защото щеше да бъде използван от двете партии - ДПС и БСП, и щеше да бъде каран да върши мръсната работа”, коментира още Бойко Борисов.

„Калинки” и „криминалинки”

Лидерът на ГЕРБ не пропусна да коментира и твърденията на Лютви Местан за незаконните назначения по време на кабинета „Борисов”, за които той представи документи в ефира на bTV и обеща да разкрие повече информация пред медиите.

„По-добре „калинки" в управлението и администрацията, отколкото „криминалинки", заяви той лаконично.