Стигнали ли сме до мръсното бельо в съдебната система, попита правосъдният министър Христо Иванов в предаването „Лице в лице” по bTV на фона на развитието на случая със съдия Румяна Ченалова. В четвъртък Софийският апелативен съд я остави на свобода срещу парична гаранция от 8000 лв.

„Съдия Ченалова непрекъснато прави намеци, че ще започне да говори – очевидно онова, което наричам „мръсно бельо”, е факт”, коментира Иванов. По думите му, случаят „Ченалова” е „случай на един български гражданин”, но и случай, който в „предизвикателство за институциите и е случай и на ВСС, и на прокуратурата, и на Министерството на правосъдието”.

„Трябва да обясним какво се крие зад отделните факти в обвинението и да отговорим на въпроса дали има системна корупция в Софийския градски съд”, допълни правосъдният министър и настоя, че всяка институция според своиде компетентности да отговаря адекватно, за да има ефект от реформата.

„Не можем да позволим ситуацията в СГС да стихне. Отговорност трябва да се носи и за това защо толкова години никой не е забелязал тези факти, иначе ще стоим в тази ситуация на безнаказаност, която провокира огромно недоверие”, коментира още Христо Иванов.

Той предупреди, че съдебната реформа няма да се изчерпи, когато пакетът от конституционни промени бъде приет, защото става въпрос за промяна на 1/3 от държавната власт.

Той защити идеята за разделянето на ВСС на две колегии. „За първи път ще се създаде специализиран колективен орган за вземане на решения. Практиката показва, че ВСС рядко се занимава с бюджети и кариерни въпроси, например”, обясни министърът и увери, че „няма никаква договорка да се остави прокуратурата намира”.

„Не сме се отказали от това цялата прокуратура да започне да работи по-добре, постепенно, без шокови терапии. Всички видове престъпност трябва да получават еднакво сериозен отговор”, заяви в заключение правосъдният министър.