Дублирането на ресор „Правосъдие” в новия кабинет е малко унизително за новия правосъден министър Цецка Цачева, очевидно премиерът си дава сметка, че тя няма шанс да обяснява навън това, което се случва в България, и затова оставя вицепремиера Екатерина Захариева да прави това. По този начин лидерът на „Да, България” Христо Иванов коментира в студиото на „Тази сутрин” конфигурацията на правителството.

„На г-жа Цачева мандатът е да прави всичко друго, но не и необходимите реформи. Цачева ще крепи статуквото тук, а г-жа Захариева ще обяснява какви успехи имаме навън”, обясни още по-директно той.

По думите му Екатерина Захариева е отказала да бъде отново правосъден министър, защото това би означавало „Борисов ти казва да не пипаш Цацаров и да имитираш реформи”. Затова и в крайна сметка я склонили на следната конфигурация: „Едната няма да прави реформите, другата ще замазва в Брюксел”.

Иванов отбеляза, че познава Цачева и „оставена на себе си” тя би тръгнала в правилната посока, но е „получила инструкции” да не пипа властта на главния прокурор Сотир Цацаров и да му помага за овладяването на нови позиции в съдебната система, включително при избора на нов председател на Върховния административен съд.

„Не става дума за мои идеи, не става дума за някакви идеи, които „Да, България” е измислила (…) Това са неща, които се искат от евроекспертите. Или имаме реформа на прокуратурата, или всичко, което правим в съдебния сектор може да е много хубаво, но няма да е съдебна реформа”, подчерта бившият правосъден министър.

По думите му борбата с корупцията е невъзможна без премахването на усещането за недосегаемост на определени лица от бизнеса, политиката и публичния живот. „В България има недосегаеми и всички останали, което са оставени да се оправят кой както може. Прокуратурата е инициатор на наказателното преследване, от нея зависи дали тази недосегаемост ще спре”, подчерта Христо Иванов.

Според него акциите на държавното обвинение след „ЦУМ-гейт” са кампанийни и „във връзка с необходимостта на г-н Цацаров да замаже огромния си гаф” при срещата с бизнесмени. „ЦУМ-гейт” е знак за дълбоката корупция на българското управление, че има едни хора, на които не им пука какви са им задълженията”, посочи лидерът на „Да, България”.

Според него даже версията на обвинител №1 и на посредника за срещата Георги Гергов (че издателят на в.”Сега” Сашо Дончев е дошъл с три листа конкретни искания към главния прокурор) е достатъчна за да се иска оставката на Сотир Цацаров: „Когато си обект на натиск, трябва да има реакция, не може да кажеш „Аз не се поддадох”.

Иванов подчерта, че е изначално недопустимо главен прокурор да се среща с хора, които са обект на интерес от страна на държавното обвинение, а е „гузно поведение” да не се допусне и проверка на твърденията за натиск.