Атаките на Георги Близнашки срещу предложенията за правосъдна реформа не са нито заради Конституцията, нито заради моите намерения спрямо нея или компетентността ми. Това обяви в предаването „Лице в лице” министърът на правосъдието Христо Иванов по повод критиките на бившия служебен премиер.

Иванов отказа да каже каква точно е причината за тези атаки, но подчерта, че никога не е имал конфликт с проф. Близнашки. „Ще стане ясно за внимателните наблюдатели”, каза той и допълни, че повече няма да коментира темата, защото „когато има толкова грозно поведение и зацапване в публичното пространство, не трябва да го умножаваме”.

Докато течеше предаването, „Медиапул” съобщи, че Георги Близнашки става съветник по съдебната реформа на ДПС. Бившият премиер през последните дни сериозно критикува министъра си, като дори го обвини, че изнасилва Конституцията.

Според Иванов в българската съдебна система има много магистрати, които да се страхуват от промените, ако те влязат в сила. В българската съдебна система има корупция и драстични примери за нарушения, посочи той.

„Превръщането на дебата за прокуратурата в истерична тема е просто начин да се „генерира” дейност, без да се разбере какво се предлага. Ние искаме дискусия по законодателните промени, които сме предложили”, заяви министърът.

Той обясни, че тепърва предстои обсъждане на предложенията, като дори с председателя на ВКС ще обиколи всички апелативни райони. „Нашите предложения съвсем не са последна дума, а начало на една дискусия. Ние ще чуем и съобразим всички аргументи”, посочи Иванов.

Правосъдният министър призова афоризми и коментари да не пречат за достигане до реалните проблеми. По думите му е много важно за независимостта на съда е разделянето на ВСС. „Българските граждани искат стъпки и смятам, че това разделяне е стъпка в правилната посока”, посочи той.

Според Христо Иванов България продължава да не излъчва ясен сигнал навън, че разбира, че корупцията не е само при катаджиите, а във високите части на властта и трябва да предприеме сериозни мерки именно срещу нея.

Гледайте целия разговор във видеото: