Някаква организация и определени хора се опитват да управляват протеста, заяви в петък пред журналисти вътрешният министър Цветлин Йовчев. С условието да не се ангажира с конкретика кой стои зад тези групи, той разпозна практика за „даване на насоки” на демонстрантите:

„Виждаме колоездачи със стрелки, които се опитват да насочат в каква посока да се движат хората. Наред с хората, които протестират спонтанно и имат справедливи искания, се появяват хора, които се опитват да използват този спонтанен протест, което не е добре. Не мисля, че е морално това да се прави”.

Йовчев отказа да квалифицира престъпления без факти: „Не бих се ангажирал с твърдение в момента кой стои зад тези групи, но мисля, че става ясно за всички, че вече има хора, които са мотивирани в тази посока. Когато имам конкретни факти за такива деяния, които могат да бъдат квалифицирани като престъпления, ще ги предоставя на прокуратурата”.

Разделение

Притеснен от ескалация на напрежението и от това, че полицаите ще издържат до месец на този режим, министърът обясни, че разширеният ограничителен периметър около сградата на НС, се е наложил заради „различните групи” протестиращи.

„Съвсем обикновени хора казват: „Толкова ги мразя, че искам да ги разкъсам”. Даваме ли си сметка какво се случва? Аз призовавам от много време, визирайки тази опасност, че трябва да имаме изключително отговорно поведение всички”, заяви Йовчев с благодарност към мирно протестиращите хора, разграничили се от търсещите провокация.

Непреброимите

Провокация за демонстрантите обаче преди дни се оказаха данните на МВР за броя им. В пореден коментар по темата министърът обяви, че няма как те да са „в пъти повече” от обявените официални данни:

„Броим протестиращите на мястото, което е обявено за сборен пункт. Там броим протестиращите, защото там имаме възможност. За да няма никакви спекулации, предоставяме снимки. Който иска – да ги преброи. Възможно е след това да има допълнително хора, които се присъединяват към протеста. Чисто технически няма как да са в пъти повече. Когато не даваме цифри, започват спекулации. В момента, в който спряхме, започна да се говори за 50-60 хиляди, а реално нямаше нарастване.”.

Споменал няколко пъти за разделителна линия между демонстрантите, Цветлин Йовчев обеща и диференциран подход:

„Тактиката ще бъде винаги една и съща и ние ще имаме диференциран подход спрямо хората, които протестират. Ще се опитаме максимално да направим така, че никой от протестиращите или някой друг гражданин да не пострада, както и да няма груби нарушения на закона и на обществения ред”.

"Песен" против нови избори

Без нито един „фалшив тон” вътрешният министър продължи да припява песента на новите управляващи, че нужда от нов вот няма. „Като хвърлим 15 милиона лева в момента за нови избори, след което получим отново същата конфигурация на парламента, при едно силно поляризирано в момента общество, при липса на всякакъв политически диалог – какво правим тогава”, попита Йовчев.

Така той отново се противопостави на изказването на президента Росен Плевнелиев от миналата седмица, в което призова властимащите да се ориентират към нови избори. Оказа се обаче, че министърът има и точка, по-която подкрепя държавния глава, неколкократно.

„Точно след изборите има няколко изказвания на президента. Едното е, че очаква парламентът, правителството и всички институции да работят съвместно за решаване на наболелите проблеми на хората. Изцяло заставам зад това – няма друг начин, освен съвместни действия на институциите и диалог с политическите партии. Изцяло го подкрепям. Той каза, че криза може да бъде решена единствено със системни и последователни стъпки и действия. Аз изцяло заставам зад това”, коментира Йовчев.

  • Една година от окупацията на Алма Матер
  • На #ДАНСwithme задържани няма, записани са личните данни само на 21 души
  • Оградите пред парламента били незаконни дарения от фирми за МВР (ОБНОВЕНА)
  • Протестиращите с прощална снимка пред парламента
  • Парламентът се освободи от депутатите и от оградата (ОБНОВЕНА)
  • 1 г. протести: Време е за „ДАНСnomore” (СНИМКИ)
  • Една година #ДАНСwithme - акции в цялата страна
  • 333-ия ден на #ДАНСwithme остана неуважен от успелия човек на 33
  • 300 дни протести - Пеевски отново на фокус
  • Младежи на протест срещу увеличените заплати на депутатите