Смятаме, че Пламен Орешарски не е кандидат за президент, издигнат от инициативен комитет, а е кандидатът на Ахмед Доган и Делян Пеевски. Това каза зам.-председателят на партия ДОСТ Хюсеин Хафъзов в предаването „Лице в лице“ по bTV.

Гостът обясни, че според информацията, която получават от структурите си, подписката в подкрепа на бившия премиер е събрана от симпатизанти и действащи лица в ДПС.

На въпрос каква би била ползата на двамата да издигат такъв кандидат, той отговори: „Реабилитация на задкулисието“. Според него Доган и Пеевски може да се опитват да докажат, че когото и да посочат, той ще получи голяма подкрепа от традиционния избирател. Правили сме това в Движението, каза Хафъзов и даде пример, че симпатизантите на ДПС не са подкрепяли особено нито Георги Първанов за президент, нито Делян Пеевски за евродепутат, но са гласували за тях, защото така е било посочено от ръководството.

Това наистина е суицидно поведение, но те най-вероятно имат и други ходове, посочи Хафъзов.

По думите му, като се впрегнат силите на традиционния избирател и средствата, с които Доган и Пеевски разполагат, Орешарски би могъл да стигне дори до втори тур.

В ДОСТ ще направим всичко възможно да променим тази картина и да провалим този план, добави зам.-председателят на ДОСТ.

Хафъзов коментира и участието на партията в президентските избори. Той увери, че все още не е взето решение дали ДОСТ да се яви със собствена кандидатпрезидентска двойка или да подкрепи чужди кандидат, но това ще стане идната седмица. Ако се реши в подкрепа на самостоятелна кандидатура, това ще е Лютви Местан.

Гостът отрече ДОСТ да чакат ГЕРБ да обявят своя кандидат, за да решат какво да правят. Причината за забавянето била вътрешни съображения.

Хафъзов припомни думите на лидера си Местан, че партия ДОСТ би могла да подкрепи Бойко Борисов като кандидат-президент на ГЕРБ, но Цецка Цачева, според тях, е по-подходяща, защото не е толкова партийно оцветена и е показала своята обективност като председател на Парламента.

Вижте целия разговор във видеото: