Депутати, определящи се като „група за натиск” по казуса с „КТБ”, сред които Валери Симеонов (ПФ), Петър Славов (РБ), Методи Андреев (ГЕРБ), Мартин Димитров (РБ), канят с писмо в Народното събрание главния прокурор Сотир Цацаров, за да чуят от него за напредъка в разследването на обстоятелствата около фалиралия трезор, предаде БТА.

Това уточниха, че поканата е въз основа на новосъздадената разпоредба в конституцията, която дава възможност за изслушване от депутатите на доклади на прокуратурата за прилагането на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика.

„Искаме главният прокурор да каже и докъде са стигнали нещата по изправянето на Цветан Василев пред българското правосъдие и сътрудничеството между органите на държавното обвинение и синдиците на банката за обезпечаване и претендиране на максимален обем средства от източеното имущество и връщането му в масата на несъстоятелност за покриване задълженията на КТБ към държавния бюджет, вложителите и кредиторите й”, обясни Петър Славов.

Колегата му Мартин Димитров допълни, че казусът е най-големият стрес тест за българското правосъдие, а Валери Симеонов беше категоричен, че няма да позволят нещата по този случай да бъдат заметени под килима. Целта на писмото е и да изискаме от главния прокурор да прекрати това странно мълчание, подчерта той.

Според депутатите отговорност трябва да носи и тогавашното ръководство на БНБ и другите държавни органи, които не са упражнили по закон дължимата грижа и надзор върху управлението на КТБ.

Важно е и да се провери дейността на квесторите, допуснали извършването на цесии и прихващания за стотици милиони след налагането на специалния надзор, обобщи Петър Славов.

Притеснения идвали и от данните в наскоро оповестения публично доклад на международната разследваща компания "Аликс партнърс”, в който се сочи, че част от документацията е останала недостъпна за представителите й.