Гражданско движение подготвя искане за референдум по темата „отзоваване на депутати”. От „Модерна България” предлагат промени в закона, така че народни представители да могат да бъдат отстранявани от длъжност след подадена в КС жалба от страна на граждани. Целта на мярката е упражняване на пряк граждански контрол върху парламентарните членове.

„Отзоваване може да бъде поискано при напускане на листата, с която е избран депутатът, при корупционно престъпление и внесен в съда обвинителен акт, при конфликт на интереси и т.н.”, обясни пред bTV Борислав Цеков, един от инициаторите на идеята за референдума.

Според движението новото национално допитване трябва да е под надслов "Политици и закони – под граждански контрол". Два са въпросите, по които „Модерна България” ще търси подкрепа: Да се въведе ли възможност за предсрочно отзоваване на депутати, общински съветници и кметове по инициатива на граждани и чрез пряк вот на избирателите; Да се въведе ли индивидуална жалба пред Конституционния съд срещу закони, които нарушават гражданските права?

Членове на инициативния комитет са университетски преподаватели, журналисти, адвокати, представители на граждански и браншови организации, общински съветници от граждански листи.

Отзоваването съществува в редица развити демокрации като САЩ, Канада, Германия, Швейцария, очаква се скоро да бъде прието и във Великобритания. За приемането му не е необходимо свикване на Велико Народно събрание.