Говорителят на служебното правителство на Марин Райков Ивет Добромирова използва правото си на отговор и опроверга твърдения за сделката с печатницата на БНБ, направени от бившия вътрешен министър Румен Петков в студиото на „Тази сутрин” преди дни.

Петков хвърли отговорността за сделката върху експремиера Марин Райков и президента Росен Плевнелиев и разкритикува оценяването на активите й по думите му служебният кабинет е приел скандални решения.

Ивет Добромирова коментира, че сделката за БНБ е вече одобрена и „от там нататък всякакви инсинуации на тема задкулисие на президента и Марин Райков са нелепи”. „Аз естествено не мога да вляза в ролата на говорител на БНБ и няма по никакъв начин да навляза в детайли по сделката. Единственото, което имам да кажа е, че тя е одобрена в средата на месец юни и е одобрена от Управителния съвет на БНБ и де факто от сегашния финансов министър, който има свой представител в този управителен съвет. Оттам нататък всякакви инсинуации на тема,че зад тази сделка стои задкулисието, цитирам почти дословно, на президента Росен Плевнелиев и Марин Райков са меко казано нелепи’, коментира тя.

Добромирова изреди и някои от постиженията на служебният кабинет, поел властта преди предсрочните парламентарни избори на 12 май – съставянето на социален пакет, промените в помощите за отопление, решението за липсата на работеща болница в гр. Девин и др.

По думите на говорителя на кабинета на Марин Райков, който в момента е посланик в Рим, атаките срещу служебния кабинет са заради приетата наредба за разпределението на държавните пари в банките.

Добромирова заяви, че още тече гратисния период за прилагането на наредбата, но публични данни за разпределението на средствата във финансовите институции все още няма.