Комисията по бюджет и финанси, Комисията по икономическа политика и туризъм и Комисията по труда и социалната политика към Народното събрание започнаха разглеждането на първо четене на проекта за актуализация на Бюджет 2013.

По време на дебата изненадващо в лицето на гости се появиха народни представители от ГЕРБ, сред които Делян Добрев, Красимир Стефанов, Ивайло Московски, Владислав Горанов, Красимир Велчев, Лиляна Павлова, Менда Стоянова, Томислав Дончев, Тотю Младенов.

Като "гости" на това заседание те могат само да слушат дебата и изказванията, но не могат да гласуват при взимането на крайното решение дали да бъде подкрепена актуализацията на бюджета или не. Все пак част от тях поискаха да изкажат мнение.

„Ако актуализацията беше само до свиване на разходи, бихме казали, че нямате капацитет да съберете повече, предвид обвиненията за контрабанда. Отделно с протестите не можем да говорим за сигурна икономическа среда като всяка вечер бизнесът трябва да слуша протестите. Има по-важен проблем - недоверието, няма как да се увеличи потреблението”, заяви Горанов, бивш заместник на Симеон Дянков в кабинета „Борисов”.

Настоящият финансов министър увери от своя страна, че новият заем от 1 млрд. лева е неизбежен и предположенията, че той се взима, за да отиде в близки до кабинета фирми, са спекулации.

„Спекулациите, че дългът ще е за близки фирми, за финансиране на скрита предизборна кампания, но никой не си задава въпроса, който е и основен приоритет - какво се случва с фискалния резерв и имаме ли буфери, за да посрещнем ликвидни предизвикателства. Поемането на нов дълг не може да се причисли към възможности за финансиране на скрити тайни разходи, а е необходим за финансиране на задължения в началотот на следващата година”, обясни Петър Чобанов.

Проектозаконът за промяна на бюджета за настоящата година бе приет вчера на извънредно заседание на Министерски съвет. Актуализацията предвижда увеличаване на дефицита с около 500 млн. лева, както и вземането на 1 млрд. лева външен дълг. Дългът ще е предназначен за погасяване на заема, взет през февруари тази година, а останалата част от парите ще бъде оставена във фискалния резерв за следващата година.

Докато траеше обсъждането, протестиращи граждани освиркваха сградата на Народното събрание. Чуваха се скандирания „Оставка”.