Българската армия не е в състояние пълноценно да изпълнява функциите си, а Националната служба за охрана има огромен бюджет, голяма част от който отива за несвойствени или ненужни дейности. Около тези две позиции се обединиха участниците в големия кандидатпрезидентски дебат по bTV.

„Има няколко хиляди души в НСО, които пазят това национално богатство, което са българските управляващи, и имат 40 млн. бюджет”, отбеляза издигнатият от Реформаторския блок Трайчо Трайков. По думите му начинът, по който службата прави българските политици да изглеждат „като мутренски босове”, е ясно доказателство за неуспеха на държавата в битката ѝ с корупцията.

Веселин Марешки отбеляза, че в Швейцария политиците нямат проблем с това да се движат сред хората.

Ивайло Калфин (АБВ) не пропусна да напомни, че самият Трайков като министър е използвал услугите на НСО (само шофьор, но никога охрана, подчерта реформаторът), докато сегашният кабинет е взел решение да слезе от колите на ѝ. „НСО пази хора, които наистина няма нужда да ги пази – г-н Доган или други господа, които ползват услугите на НСО без да имат нужда от това”, отбеляза бившият социален министър.

Според него службата все пак е необходима, тъй като иначе функциите ѝ би се наложило да се изпълняват от частни фирми. Трайков предложи най-квалифицираните служители на НСО да станат част от ново антитерористично звено.

По отношение на състоянието на въоръжените сили, общият кандидат на националистите Красимир Каракачанов каза, че в момента под знамената са 20 000 войници, а 5100 места в армията са незаети и нейното общо състояние е изключително лошо. „Вчера слушах президента, който похвали следващия бюджет, защото имало повече пари за отбраната. Няма повече пари за отбраната, има повече пари за няколко далавери в отбраната”, категоричен беше той и посочи, че за сухопътните войски и за специалните сили няма нищо.

По отношение на контингентите ни в чужбина, Трайчо Трайков посочи, че е неприятно, че 80-те ни войници в Афганистан няма да могат да гласуват.

Снимка: bTV

Ивайло Калфин даде най-точните данни за въоръжените ни сили: трябва да имаме 28 000 войници, а в Афганистан са 110 от тях.

„Корумпираните политици от прехода ограбиха парите не само за българските пенсионери и лекари, но и за българската армия”, заяви бизнесменът Веселин Марешки.

По повод разпространена в медиите по-рано днес негова снимка с осъден за наркотрафик, той заяви: „Босовете в подземния свят се познават с корумпирани политици”.

Трайчо Трайков направи интересен коментар в отговор на въпроса кой е последният удар под кръста, който е получил: „През ден някой от РБ ми намеква, че ще ми спрат парите за кампанията, ако не спра да говоря едно или друго. Президентът е една личност, мажоритарен избор и там няма място за коалиции и съображения”.