„От лидера на една политическа сила беше зададен въпросът как може Гинка от Пазарджик на 43 години да си купи ЧЕЗ? Мога ли и аз да върна въпрос в същия стил? А как може млада дама, от село Крушовица, на 28 години, да си купи „Техноимпекс”? Ние не можем да си позволим да водим дискусия на подобно ниво. Затова ще говорим с факти”, заяви собственикът на „Инерком” Гинка Върбакова, явно визирайки лидера на БСП Корнелия Нинова.

Днес Върбакова се яви на на изслушване в Народното събрание пред депутатите от две парламентарни комисии. На извънредно съвместно заседание Комисията по енергетика и Комисията за контрол над службите за сигурност в Народното събрание изслушват участници и институции за сделката за продажбата на активите на ЧЕЗ в България.

Народните представители решиха заседанието да има открита и закрита част.

"3 млн. българи трябва да стоим и да чакаме благоговението на Гинка Върбакова да си прехвърли ли акциите и да се поддаде на политическия шантаж или не", отговори й Корнелия Нинова.

„Правителството е знаело, нещо повече, държавата се е ангажирала по сделката. Службите са информирали навреме какво се случва. Институциите са с вързани ръце, защото нямат такива правомощия“, заяви тя.

На изслушването бе и изпълнителният директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев. Според чешки медии тя се е съгласила да рефинансира заем на ЧЕЗ-България към ЕБВР. "Нито един лев от банката не е ангажиран със сделката за ЧЕЗ. Нито веднъж премиерът Бойко Борисов или министърът на финансите Владислав Горанов не са влияли по никакъв начин на банката за нито една нейна сделка“, заяви Мавродиев. 

„Съветвам Ви да отидете в секретното деловодство, където има един хвърчащ лист, предоставен от премиера Бойко Борисов и да видите какво пише там за Вашата банка“, отвърна му Нинова.

Официалната позиция на "Инерком"

По-късно през деня от „Инерком” изпратиха съобщение до медиите с изказванията на Върбакова пред депутатите.

„Започнахме да развиваме бизнес в енергетиката преди 10 години. Основните инвестиции на дружествата от групата на „Инерком: са във ВЕИ-мощности, производство на зелена енергия, строителство и реконструкция на енергийни обекти и инфраструктура, изграждане и реконструкция на жилищни и офис сгради, разработване и управление на енергийни проекти и решения.

За последните 10 години „Инерком” се утвърди на българския енергиен пазар като уважавано дружество, коректен данъкоплатец и надежден партньор. Ние сме един от най-големите български производители на енергия от слънчева енергия. Реализирали сме множество проекти за изграждане, поддържане и реконструкция на енергийни съоръжения. В България имаме 6 работещи фотоволтаични централи.

„Инерком” е произвела над 150 000 MW h чиста енергия, като за последните 5 години оборотът на нашите дружества се е увеличил с над 300%, и за 2017 г. надхвърля 50 млн. лв. Активите на компаниите ни са на стойност над 100 млн. лв”, обяснява Върбакова.

Снимка: Ладислав Цветков

„В последните седмици вие сте свидетели, а ние – потърпевши от безпрецедентната и яростна кампания, насочена срещу една коректна и изрядна пред държавата българска компания, каквато е нашата – „Инерком“. Това се случва, защото сме избраният сред множество кандидати да сключи договор за продажбата на дружествата, притежавани от ЧЕЗ а.с. в България. Свидетели сме на един политически и икономически шантаж, целящ спирането на една абсолютно законосъобразна сделка и на груба намеса в инвестиционните намерения на нашата компания.

Яростното политизиране на продажбата на дружествата, притежавани от ЧЕЗ а.с. в България, достигна до степен на сатанизиране. Различни политически сили, фактори и институции видяха в тази сделка единствено и само възможност за повишаване на политическите си рейтинги, за трупане на дивиденти, за раздухване на страхове и съмнения, за тиражиране на спекулации”, казва още Върбакова.  

„Няма да допуснем да ни превръщат в марионетка, да тиражират слухове, че сме подставени лица или че участваме в схеми за скрито придобиване на дружествата, притежавани от ЧЕЗ а.с. в България. Който твърди подобни неща, ще трябва да ги докаже в съда! Подобни лъжи, волно или неволно, обслужват корпоративните интереси на влиятелни кръгове”, пише още в текста на Върбакова.  

Не сме търсили разговори и контакти с нито един български политик, с нито един представител на българското правителство, а с премиера Борисов се запознах едва днес, казва още Върбакова.

Вижте пълния текст на съобщението на „Инерком”: