Германия се надява преговорите по проекта „Южен поток” да продължат, заяви министърът на енергетиката Зигмар Габриел. Италианското председателство на Европейския съюз също смята, че работата може да продължи.

Спреният от Москва проект беше тема на разговори и в Брюксел, където и във вторник продължиха консултациите в различни формати за „Южен поток”. Имаше редовен Съвет за Транспорт, Телекомуникации и Енеретика на министерско равнище, както и неформална среща при заместник-председателя на Европейската комисия Марош Шефчович, който отговаря за Енергийния съюз на 28-те, с представители на страните по трасето на „Южен поток”.

В тези консултации беше предвидено да учасват и руски представители, но и днес Москва, отново, категорично даде знак, че окончателно смята проекта за прилючил.

При създалата се ситуация в „Южен поток” Европейската комисия ще се концентрира още повече към изграждането на Южния газов коридор. „Надяваме се на ускоряване на изграждането на Южния газов коридор. Получихме уверения от азерската страна, че те работят по график и искат строежът да бъде изпълнен навреме. Те искат до 2019 г. да успеят да доставят газ от Каспийско море до границите на Европа”, обясни зам.-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович.

Той покани на работен обяд представители на България, Румъния, Унгария, Словения, Хърватия, Италия и Австрия, за да се запознае с позициите на отделните държави. Българското правителство пък очаква по-категорична позиция на европейския съюз. „По настояване на България ще се отдаава и по-голямо значение на интерконекторните вързки между България и Гърция и България и Румъния, които ще повишат сиурността на доставките”, заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

След днешните срещи и консултации стана известно още, че Европейската комисия ще сформира работна рупа на най-високо равнище от засегнатите страни, която да работи по енергийната сигурност и доставки без „Южен поток”.