България, Румъния и Гърция ще изградят „Вертикален газов коридор”. Трите държави излязоха със съвместно изявление на участниците в днешната среща на представители на България, Унгария, Словения, Австрия, Хърватия, Италия, Гърция и Румъния със заместник-председателя на ЕК и еврокомисар по въпросите на енергетиката Марош Шефчович по повод проекта „Южен поток”.

Обявените от трите държави намерения се вписват в общия стремеж за по-бързо и пълно свързване на газопроводните системи в Централна и Източна Европа с останалата част от континента, се казва в документа.

В съвместното изявление се пояснява, че това особено много важи за свързаността на България с нейните съседи.

Всички участници са се съгласили, че трябва да останат силно решени за свързването на Централна и Югоизточна Европа към европейския газов пазар. Те са се обединили и около мнението, че е необходимо източниците, доставчиците и пътищата на доставките на газ да бъдат разнообразени.

През февруари 2011 г. Европейският съвет реши, че всяка държава членка на ЕС трябва да има най-малко два източника на природен газ и електроенергия до 2014 г., за да противодейства на евентуално спиране на доставките от Русия.

Румъния все още няма връзка с газопреносната мрежа на България, въпреки че съществува от години проект за строежа на газопровод между Гюргево и Русе. Газопроводът, инвестицията за който възлиза на около 24 милиона евро, трябва да бъде завършен до 2016 г., отбелязва румънската информационна агенция „Медиафакс”.

Кипър се свързва с Израел и Гърция

Кипър се е присъединил към Израел и Гърция в предложение към Европейския съюз за изграждане на тръбопровод, който да свърже континента с новооткрито находище
на природен газ в източното Средиземноморие, предаде АП.

Кипърският министър на енергетиката Йоргос Лакотрипис посочи в изявление във вторник, че неговият гръцки колега Янис Маниатис е представил идеята пред европейския комисар по енергетиката Марош Шевчович.

На среща в понеделник официални представители са заявили пред Шевчович, че предложеният коридор от източното Средиземноморие би имал капацитет от 8-12 млрд. куб. м. и би свързал Израел, Кипър, Гърция и Италия. Те са посочили, че тръбата би подсилила енергийната сигурност на ЕС, тъй като ще преминава предимно през страни членки на блока.

Маниатис е казал, че финансирани от ЕС проучвания ще потвърдят предварителните проучвания по техническата приложимост и икономическа жизненост на проекта.