Всички отговорни политици щяха да се вслушат в думите на министъра на финансите. Ратифицирахме договор за дилърство, не сме взели още никакъв заем, никакъв дълг. Това заяви в предаването „Лице в лице” на bTV Владислав Николов от ГЕРБ по повод спорния нов заем от 16 млрд. лева, който депутати одобриха след остър дебат.

По думите на Николов, през 2016 г. бюджетният дефицит, който парламентът ще гласува, ще е в размер на 2,175 млрд. Депутатът обясни, че този кредит не се взима накуп, а се емитира. „Опитваме да укротим дълга, за да имаме дългосрочна прогноза и визия за управление на дълга”, заяви Николов.

Според Румен Гечев от БСП обаче, има 2 манипулации около новия дълг. Според социалиста числата, както са коментирани обективно от редица икономисти и експерти на левицата, сочат, че през 2015 г. дългът, който ще е останал за плащане ще е 4,6 млрд. лева.

„Защо да взимаме външен дълг на по-високи лихви, вместо да помогнем на нашите банки да реализират високата си ликвидност”, попита Гечев. По думите му втората група лъжи е в това, че лихвата на новия дълг е рекордно ниска. „Аз казвам, че няма световна институция, която може да ви каже каква ще лихвата догодина или по догодина. Абсолютна лъжа е, че можем да купим този дълг евтино”, коментира депутатът от левицата.

В спора се намеси и бившият икономически министър от кабинета „Сакскобургготски” Николай Василев. Той призна, че не споделям нито една от тезите на опозиция и управляващи. „Новата българска финансова история може да се раздели на 2 периода – до 2008 г., когато 3 правителства значително намалиха държавния дълг и България стана една от най-малко задлъжнелите страни в света, и от 2008 г. насам”, обясни Василев.

Оттогава планираме да утроим държавния дълг заради бюджетните дефицити. Правилната политика е да има бюджетен излишък, смята той. Който дойде на власт, започва много да харчи и да не прави никакви реформи”, обобщи Николай Василев.

Целия разговор вижте във видеото!

 

  • България с рекорден заем след продажба на държавни ценни книжа
  • Кристалина Георгиева не вижда проблем в новия заем
  • Мая Манолова поиска оставката на Калфин
  • Кабинетът щеше да подаде оставка без споразумението за дълга, обяви Калфин
  • Местан: Нямаме сделка с Борисов, а "ад хок" мнозинства
  • Главчев: Сериозни сме за намаляването на дълга
  • Румен Петков: АБВ няма да приеме оставката на Георги Първанов
  • Миков зове Плевнелиев за вето на ратификацията на новия заем
  • Томислав Дончев: Новият дълг няма да се отрази на джоба на българите
  • Плевнелиев няма да наложи вето на новия заем