АБВ няма да приеме оставката на Георги Първанов като лидер на партията и това е категорично. Това обяви в „Лице в лице” зам.-председателят на АБВ Румен Петков по повод обявената вчера оставка на Първанов.

„Очевидно е за обществото, че това действие ще бъде отхвърлено – няма да бъде приета оставката му”, заяви Петков след работна среща на депутати на коалицията и ръководството на АБВ. „Той е редовен човек и сигурно ще постави въпроса пред Националния съвет”, допълни той за предстоящия първи съвет на партията.

По думите му партията ще съсредоточи усилията си върху предстоящите местни избори и не иска повече да обсъжда решението за оставка. „Той заяви позицията си, ние също заявихме, че не я приемаме. Надявам се, че той ще се вслуша в нас”, каза Петков. „Надявам се, че новото начало в българската левица, каквото е АБВ, да укрепи своите позиции на парламентарните избори”, коментира той.

Той все пак отбеляза, че Първанов има своите основания за недоверие към финансовия министър Владислав Горанов. АБВ обаче ще следи внимателно дали ще бъде спазено обещанието за редукция на дълга, издействана именно от депутатите на партията. Тези промени са довели и до промяната в позицията на парламентарната група, обясни отново Петков.

Освен това АБВ ще отговарят за това да не се изтегли нито един лев над предвиденото. От партията ще настояват за създаване на механизми за контрол по тегленето на новия заем. „Аз не мисля, че правителството си позволи да излъже по този начин“, заяви Петков.

Той подчерта, че АБВ не приемаме подхода на ГЕРБ, при който „парламентът да бъде замерен и да се очаква адекватно решение”. Затова от партията ще предложат мерки за комуникацията в управляващата коалиция и подкрепящото е парламентарно мнозинство, „които да дадат друго усещане за парламентаризъм”.

Бившият министър на вътрешните работи заяви, че е притеснен от зачестилите показни убийства. „Криминогенната обстановка се нуждае от активни действия от МВР и ДАНС”, заяви той и посочи, че настоящото положение не трябва да продължава, „защото носи усещане за несигурност, поставя въпроси и пред нашите партньори”.

  • България с рекорден заем след продажба на държавни ценни книжа
  • Кристалина Георгиева не вижда проблем в новия заем
  • Мая Манолова поиска оставката на Калфин
  • Кабинетът щеше да подаде оставка без споразумението за дълга, обяви Калфин
  • Местан: Нямаме сделка с Борисов, а "ад хок" мнозинства
  • Главчев: Сериозни сме за намаляването на дълга
  • Миков зове Плевнелиев за вето на ратификацията на новия заем
  • Томислав Дончев: Новият дълг няма да се отрази на джоба на българите
  • Плевнелиев няма да наложи вето на новия заем
  • ГЕРБ: Ратифицирахме договор за дилърство. БСП: Лъжа е, че лихвата е ниска