В следващия Столичен общински съвет (СОС) ГЕРБ няма да има мнозинство. Това сочат предварителни изчисления на bTV, направени на база данните от протоколите на ОИК-София.

След два поредни мандата с пълно мнозинство – 33-ма съветници, в следващия общински съвет партията на Бойко Борисов ще разполага с 30 съветници. Местата в общинския съвет в София са 61.

Реформаторският блок, който е коалиционен партньор на ГЕРБ в парламента, вкарва 11 съветници. БСП ще разполага с наполовина по-малко свои хора в София – 7. В предишния мандат имаха 15.

ВМРО ще има трима съветници, новата коалиция „Сердика” около АБВ и Георги Кадиев – също трима.

По двама души вкарват в СОС „Атака”, „Глас народен” и „Движение 21”. Това всъщност е първи пробив на избори за партиите на Светльо Витков („Глас народен”) и на Татяна Дончева („Движение 21”). „Зелените” получават едно място в общинския съвет.

Ето и броя на съветниците по партии

ГЕРБ – 30

РБ – 11

БСП – 7

ВМРО – 3

„Сердика” – 3

„Атака” – 2

„Глас народен” – 2

„Движение 21” – 2

„Зелените” – 1

Имената на общинските съветници ще станат ясни, след като се отчете и преференциалният вот, който ще пренареди повечето партийни листи. Тогава ще са ясни и новите районни кметове, тъй като някои от кандидатите са в листите за съветници.

Със сигурност от „Глас народен” в СОС влизат лидерът на партията Светльо Витков и Венцислав Мицов. Те обявиха пред bTV, че ако предварителните данни се окажат верни, ще станат общински съветници.

Георги Кадиев от коалиция „Сердика” ще трябва да реши дали ще излезе от парламента, а Ангел Джамбазки от ВМРО – дали ще се откаже от мястото в Европейския парламент.

Със сигурност кандидатът на ГЕРБ Йорданка Фандъкова печели надпреварата за кметския стол с близо 60% от гласовете.