Постът на министъра на здравеопазването беше най-ветровитият в кабинета „Борисов”. За почти четири години на него се смениха петима души. Първият от тях – назначеният през 2009 г. Божидар Нанев обясни текучеството с необходимостта да се освободи напрежението в системата.

„Аз бях изкупителна жертва. Трябваше по някакъв начин да се търси спасение – затова имаше петима министри. Проблемите обаче си остават същите,” констатира д-р Нанев в предаването „Хрътките” по bTV.

Първият здравен министър на ГЕРБ остана на поста едва осем месеца. Той смени министерското кресло с подсъдимата скамейка, защото според прокуратурата е сключил неизгодна сделка с противогрипния препарат „Тамифлу”. Обвинението твърди, че държавата е ощетена с над 2 млн. лв., тъй като лекарството е купено от частна фирма, а не от британското правителство, което предложило по-добра цена.

В крайна сметка, през декември миналата година Божидар Нанев окончателно е оправдан, но това дело прекрати политическата му кариера. Сега той работи като лекар. „Трупам международен опит и разделям времето си между България и Франция,” сподели той.

В обвинението не фигурира съмнение, че той лично се е облагодетелствал от сделката. Негова съпроцесничка е директорът на дирекция „Бюджет и счетоводство”. Чиновничката обаче не успя да дочака оправдателната присъда, защото починала от рак на кръвта. „Като лекар знам какъв стрес може да причини това, особено с неоснователното обвинение. Един човек беше убит за това, че си е свършил работата,” обобщи Божидар Нанев.

Той обясни, че по-късно закупените от него количества „Тамифлу” са предотвратили истерия по време на новия грипен сезон, а стотици човешки животи са били спасени с препарата.

„В моя случай прокуратурата беше оръжие за саморазправа, изпълняваше поръчка. Страшното е, че това може да се случи на всеки,” заяви още Божидар Димитров.