Обвинението, което беше повдигнато днес срещу Илко Семерджиев, е поредно доказателство, че здравният министър у нас седи на „електрическия стол”, който твърде лесно се превръща в скамейката на подсъдимия.

Именно Темида стана причина за първата спешна рокада в кабинета „Борисов 1” през март 2010 г. – ползващият се с личното доверие на Бойко Борисов д-р Божидар Нанев подаде оставка, след като прокуратурата повдигна срещу него две обвинения за сключването на неизгодни сделки.

Ставаше дума за доставка на лекарства срещу грип.

Снимка: БГНЕС

Делото срещу Нанев в крана сметка катастрофира в съда. Междувременно на поста се изредиха д-р Анна-Мария Борисова, д-р Стефан Константинов и Десислава Атанасова.

По-късно, по време на служебния кабинет „Близнашки” здравният министър д-р Мирослав Ненков обяви, че е готов да понесе наказателна отговорност, но да не допусне децата да останат без шествалентни ваксини. Така съпроводена със скандал обществена поръчка беше отменена и беше обявено пряко договаряне с фирми доставчици.

Отново по темата „ваксини” бяха и продължават да бъдат най-големите главоболия на д-р Петър Москов от кабинета „Борисов 2”.

Срещу него бяха повдигнати 3 обвинения заради размяна на ваксини с Турция и безстопанственост, които, според прокуратурата, са довели до огромни щети.

В началото на скандала се появиха информации, че ваксините са токсични и не са разрешени за употреба в ЕС. Москов категорично отрече, а държавното обвинение предпочете да се занимава единствено със законността на сделката.

По-късно срещу него се появиха и обвинения в самоуправство, които на този етап не са получили правно проявление и които самият ексминистър смята за политическа саморазправа.