Единствената възможност за двупартийна коалиция в 42-то Народно събрание е между ГЕРБ и ДПС, но и тя изглежда трудна заради дълбоки междуличностни конфликти, констатира проф. Михаил Константинов, член на борда на директорите на „Информационно обслужване”, която ще обработва изборните резултати.

Класическата Тройна коалиция между БСП, ДПС и Движение „България на гражданите” в ролята на НДСВ е другата възможност за съвместно управление на няколко партии, отчита математикът, цитиран от агенция „Фокус”.

„Има и вариант правителство на малцинството – нещо, което видяхме преди четири години. ГЕРБ прави правителство, няма собствено парламентарно мнозинство, но някой от другите партии го подкрепя. „Атака” би могла да го подкрепи, например,” предположи Михаил Константинов.

По думите му, правителствата на малцинството са много ефективни, защото малката партия, която не участва в управлението, задава своята програма. „Тя може във всеки момент да свали правителството, като оттегли подкрепата си. Това правителство доста добре трябва да се съобразява с малкия си партньор,” смята проф. Михаил Константинов.

В 42-то Народно събрание ГЕРБ ще има най-много 25 депутата повече от БСП, изчисли той. Според грубите сметки на математика, към този момент ГЕРБ ще имат 100 депутата, БСП – 75-80, ДПС – около 30. „Атака” на Волен Сидеров се е стабилизирала на около 20-22, г-жа Кунева с нейното Движение „България на гражданите” засега прескача бариерата и ще има 12-14 депутата,” допълни проф. Константинов.

По думите му, СДС, ДСБ и РЗС са „малки симпатични партии”, които обаче към момента нямат изгледи за участие в 42-то Народно събрание.

„Дай Боже, електоралните нагласи да се променят. Тези партии имат добри експерти, чиито становища би било полезно да чуваме, ако влязат в законодателната власт, но трябва да положат много усилия,” подчерта математикът.

Той похвали лидера на ДСБ за активността му в интернет и констатира, че този подход вероятно ще е от полза на тъмносинята партия.

  • КС ще гледа по същество искането на ГЕРБ за касиране на вота
  • ВКС отклони 2 искания за касиране на изборите
  • Контролираният вот на предсрочните избори е 18.68%
  • Парламентът е парализиран и няма да произведе никакви закони
  • ГЕРБ внесе искането си за касиране на изборите
  • 80 000 бюлетини от вота са недействителни
  • Избирателни списъци открити в дома на председател на изборна секция
  • Печатите за секционните комисии - с 2500 повече от самите комисии
  • Политическите разпри в новия парламент започнаха
  • БСП предлага Михаил Миков за председател на НС