Дългоочакваното и коментирано предложение за промени в Наказателния кодекс, така че да отпаднат споразуменията между прокуратурата и шофьорите-убийци, вече е факт. Реформираният проектозакон беше внесен в Народното събрание от председателя на
вътрешната комисия и депутат от ГЕРБ Анастас Анастасов.

По думите му чрез новото законодателство ще се сложи край на практиката делата за причинена смърт на пътя да завършват със споразумение и условна присъда за провинилите се шофьори.

„Споразумението не дава ясна и обоснована причина защо съдът приема предложението на прокуратурата, в което се налага определен вид наказание в определен размер. Не е приемливо да има условно наказание или пробация при катастрофа, станала в населено място, където е разрешена максимална скорост 50 км/ч на сигнализирана пешеходна пътека, а водачът е управлявал със 115 км/ч.”, каза Анастасов. И допълни, че желанието на управляващите е в такива случаи да има съдебен процес и присъда, в която съдът да излага ясни мотиви.

Предложението на ГЕРБ предвижда още по-висока наказателна отговорност при убийство, причинено в пътно-транспортно произшествие, като исканото наказание е от 3 до 10 години.

Анастасов обобщи официални данни, според които загиналите по вина на неправоспособни водачи през 2009 г. са 92-ма, а ранените са 814 души. По думите му загиналите по вина на шофьори без книжка са 2-3 пъти повече от тези по вина на водачи, употребили алкохол. През 2009 г. на пешеходни пътеки са блъснати 2024 души и са убити 175.

Отпадането на възможността за съдебно споразумение с шофьорите-убийци бе едно от основните искания на родителите, загубили децата си на пътя. Те протестираха многократно и участваха в кръгла маса с вицепремиера Цветан Цветанов, докато не получиха уверения, че ще има по-строги наказания за подобен род престъпления.