ГЕРБ внесе предложение прагът за кешови плащания да бъде 5000 лева и той да влезе в сила от 1 януари 2018 г., съобщи пред журналисти председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова.

По думите й вчера е изтекъл срокът за предложения между първо и второ четене на промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и те ще бъдат обсъдени утре в бюджетната комисия.

С измененията, внесени от Министерския съвет, се предлага нормативно регламентираният праг за ограничаване на плащания в брой в страната да бъде поетапно намален от 10 000 лв. до 1000 лв. за срок от две години, като мярка за ограничаване на сивата икономика.

Менда Стоянова обясни, че са имали много срещи с предприемачи и с граждани и са поискали и анализ. В крайна сметка решихме, че 5000 лева е прагът, на който може да се получи баланс между рестрикциите, които налага законът с цел изсветляване на икономиката, и това да не се затрудни бизнесът и хората в техния стопански живот, посочи тя.

Според нея трябва да продължат стъпките за ограничаване на сивата икономика, защото резултатите са налице. Ограничението за кешовите плащания беше първо 15 000 лева, след това се намали на 10 000, мисля, че едно плавно намаляване до 5000 лева е правилната стъпка, коментира Менда Стоянова.

Използвани са материали на БТА