Със стари приказки за поставени и постигнати цели, но с нов запас от цветни изрази депутатите се събраха на първото си заседание за 2013 година след зимната ваканция. Обобщавайки свършено и несвършено, впечатление направи, че всяка една парламентарно представена група призова към прагматизъм – коя както го разбира.

Казват, че по време на празници доброто се пробужда в хората. Явно сред представителите на ГЕРБ коледният дух все още не е отшумял, защото председателят им Красимир Велчев отправи неочакван призив с антропологичен характер – пред-референдумно:

„Нека изненадаме българите и да покажем, че сме един отбор – националният отбор на България. Независимо, че съм член на мнозинството, и то силно мнозинство, ще предложа нещо. Ние не се нуждаем от патерици. Днес ПГ на ГЕРБ ви призовава към прагматизъм в името на българските граждани, да разбием заедно модела да се използва парламентарната трибуна за политиканстване, което отвращава българските граждани. Нека сключим споразумение за отговорно политическо поведение. Хората искат да живеят сега. Нашата мисия е да загърбим правенето на политика, заради самата политика, а да правим политика с център човека”.

Предложението за приятелство обаче изглежда твърде наивно, тъй като идва и в момента, в който позициите на управляващи и опозиция са крайно поляризирани заради наближаващия референдум на 27 януари.

Затова и не „покълна” сред опозицията в Народното събрание, част от която го видя като закъсняло, а друга – като понамирисващо.

Снимка: БГНЕС

„Късно е либе за китка”, отговори на призива за всеобщо съгласие лидерът на „Коалиция за България” Сергей Станишев. След редовното си обобщение в колко трагично икономическо и социално положение е България и призовавайки за „радикална промяна на управлението”, той заяви:

„Щеше да е много впечатляващо това изказване, ако беше направено в средата на мандата на това управление. Управлението на ГЕРБ е тотално отрицание на диалога, на компромиса, на баланса на вижданията на различните парламентарни сили. Да бяхте показали желанието за диалог преди година. За последната година от 25 предложени от Коалиция за България законопроекта е приет само един”.

Снимка: БГНЕС

С усилено обоняние след празниците пък се оказаха депутатите от ДПС. „Корупцията в България мирише на гербери”, констатира Лютви Местан. И отправи политическо пожелание за 2013 година: „Да отбележим края на месианството в българската политика и да тръгнем към нормален европейски път на развитие”.

На принципа на Станишев, който във вторник „постави диагноза” на кабинета шизофрения, в сряда съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов откри нова болест:

Снимка: БГНЕС

„2013 година ще е година на икономическата криза. Икономиката ни е болна. Хората не са добре. Ние не се гордеем, че се оправдаха нашите прогнози и ви предупреждавахме”.

От „Атака” също обобщиха провалите на правителството след-новогодишно. „Управлението на ГЕРБ се провали в икономически национален план, стана придатък на турския васал. Отворихте пътя за нови мюсюлмански емисари. Не направихте нищо за ограничаване на битовата престъпност. Заиграхте се с циганските барони и сега смятате да го направите пак, затова не закачате тази престъпност”, каза Волен Сидеров.