Предизборният тест, в който започна да се превръща кампанията преди референдума за развитие на ядрената енергетика в страната, навлезе в сферата на психиатрията. Лидерът на БСП Сергей Станишев „освидетелства” премиера Бойко Борисов и цялото управление на ГЕРБ с шизофрения. „Симптом” на болестта се оказа призивът на министър-председателя електоратът на мнозинството да отговори на въпроса с „не”.

Станишев използва думата „шизофренни”, за да разясни действията на премиера, който в началото на диалога по референдума обяви, че ГЕРБ ще застане зад идеята за ядрено развитие, за да не бъдат те „кривите”.

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

"Това означава, че ГЕРБ се обявяват против развитието на ядрената енергетика изобщо в страната. Всички приказки за 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" са прах в очите и ала бала", коментира той.

Явно, че „болестта”, за която говори Станишев, е силно притеснителна, тъй като той призова Централната избирателна комисия (ЦИК) да извади 76-те депутати от управляващата партия от разяснителна кампания и от всички дебати, свързани с референдума. До институцията вече дори е изпратено писмо от Националния инициативен комитет за референдума с молба това да се случи. „Червеният” лидер настоява и за санкция за заблуждаваща кампания.

Убеден, че съществува заговор срещу бъдещето на ядрената енергетика в България, Станишев се опита да разясни в какво точно се състои той:

"Искат да оставят ядрената енергетика на доизживяване, докато закрият 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй", а това предстои около 2020 година без да има гаранции, че ще бъде удължен животът на тези два блока. Това означава, че българите ще плащат непоносима за техния жизнен стандарт цена за електроенергия. Има реална опасност да изпаднем от клуба на ядрените държави. Това означава, че България изпада и от клуба на страни, в които има високотехнологична енергетика и производство".

Председателят на европейските социалисти продължи с разсъжденията си и за политическата ситуация в страната преди вота през пролетта: „Очевидно Борисов търси сближение със Синята коалиция и с Меглена Кунева и нейната партия и търсене на коалиционна формула със „сините” и партията на Кунева след изборите”.

През последните дни обаче случващото се в страната на ниво политика се разминава с очакванията му. Партията на Кунева „БойкоТ-ира” фалшивата демокрация в България, обявявайки картел между ГЕРБ и БСП през уикенда. СДС пък поискаха за пореден път оставката на земеделския министър Мирослав Найденов във вторник заради скандала „Дюнигейт”.

  • Станишев: Протестът е отговор на тези, които са против ядрената енергетика
  • ЦИК: Бойко Борисов не е агитирал в деня на референдума
  • Аномалия с избирателната активност в деня на референдума
  • Потвърдено: Избирателната активност на референдума е 20.22%
  • Трябваше да се чуе гласът на гражданите, не да се обяснява срещу кого е вотът
  • Яне Янев: Референдумът ще разцепи БСП
  • ГЕРБ ще се изправи срещу Тройната коалиция плюс "Атака"
  • Румен Петков ще сезира ЦИК за агитация на Борисов
  • ДСБ: За пръв път БСП бие ГЕРБ при национален вот
  • Отзвук от референдума по света: Някой гласува, някой победи