Депутати от ГЕРБ обявиха в „Тази сутрин”, че настоящата власт прави назначения в „12 без 5”. Този път опозицията обвини в кадруване министърът на външните работи Кристиан Вигенин.

С аргумента, че главният секретар на МВР е компетентен, след като министърът го е назначил, червеният депутат Филип Попов защити бетонирането на Светлозар Лазаров на поста за следващите пет години. В новия закон управляващите отнеха правото на президента да назначава главния секретар и го дадоха в ръцете на Министерския съвет.

Красимир Ципов от ГЕРБ прекъсна разговора, за да покаже заповед на външния министър. С нея Вигенин назначавал жената на съдия Тони Гетов за началник на отдел в министерството, но от догодина.

Общо 105 дипломати са получили нова работа в последните дни, оповестиха от ГЕРБ.

От вътрешното министерство отклониха поканата на bTV главният секретар Светослав Лазаров да коментира преназначаването си на поста.

А от външното министерство в официална позиция обясниха, че заповедта на Кристиан Вигенин е част от рутинна процедура по преназначаване на служители, чийто задграничен мандат изтича през тази година.