ГЕРБ и БСП отново навлязоха в словесна битка. От управляващата партия се почувстваха длъжни да отговорят на критиките, отправени на конгреса на левицата вчера.

Днес беше свикано разширено заседание на Изпълнителната комисия на партията.

Зам.-председателят на партията Цветан Цветанов обвини левицата в разпространяване на фалшиви новини.

 „За всичко, което се случи във вчерашния конгрес на БСП, които се изявяват като алтернатива, можем да кажем няколко основни неща. Това, което прави ГЕРБ след проведените избори е да изпълним управленската си програма, да се борим ефективно с корупцията, организираната престъпност и да можем да изпълним ангажиментите си относно предстоящото европредседателство”, заяви Цветанов в пресконференция след срещата.

Той намекна, че „всички знаем в исторически план кой как е стоял и кой как се е борил с корупцията”.

По думите му по време на управлението на БСП контрабандата „се е ширила” в средите на левицата.

„БСП трябва да решава първо вътрешните си проблеми, но не трябва това да им бъде алтернативното говорене за бъдещо управление”, коментира още Цветанов.

„Когато не можеш да овладееш своята партия, когато нямаш подкрепата на своята партия, когато съответните съмишленици започват да напускат тази партия заради лидера, не смятам, че трябва да хвърляш обвинения за модерно робство към партия, която е спечелила изборите”, допълни още Цветанов.

„БСП е алтернатива на ГЕРБ, но лоша”, допълни още финансовият министър Владислав Горанов.

Вчера от БСП критикуваха и Бюджет 2018, който беше изготвен от правителството. По думите на Горанов разчетите давали възможност държавата да изпълнява функциите си и в същото време да се изпълнява политиката на правителството.

„Държавата можела да расте повече, може – но не с тях. Хората имат нужда от спокойствие и предвидимост и това им се дава в момента. БСП са притеснени, че не могат да дадат реална алтернатива на случващото се”, коментира още Горанов.

Министърът на българското европредседателство Лиляна Павлова също взе отношение по критиките, отправени от левицата. По думите ѝ опитът на политически централи и конгреси да се заиграват с темата и да я политизират е „грозен и недостоен”.

„Казаното вчера – поредната лъжа. Приоритетите на председателството – ясно посочени са. Остава усещането, че може би левицата в България, като част от европейската левица, не иска да говори за единство, за сигурност, за интеграция на Западните Балкани”, коментира Павлова.

Коментар направи и вицепремиерът Томислав Дончев. Той каза, че е „много лесно и готино да приказваш цветни неща и да си играеш с думите”.

„Ако си базираш риториката на фалшиви новини, как би изглеждало едно управление. Докато си в опозиция е лесно. Това се харчи, защото истината не е интересна, даже – скучна. Цялото конгресно мероприятие ми прилича на група за взаимопомощ, където се събират хора да се подкрепят едни други”, коментира Дончев.

На пресконференцията стана ясно, че ГЕРБ събират фалшивите новини и обвинения, отправени от БСП, в специален регистър.