„Как можеш да продължиш да управляваш, като нямаш пари?”. Този въпроса зададе вицепремиерът по коалиционните въпроси Румяна Бъчварова пред журналисти в парламента, след като управляващите дадоха заден за дълга и отложиха дебата.

Бъчварова разшифрова изказването на премиера Бойко Борисов от сутринта по време на правителственото заседание, че ще „предостави на други намирането на пари”, ако парламентът не гласува размера на външния дълг. Според вицепремиера намекът за оставка на Борисов не е ултиматум, а разясняване на обективната ситуация. С изказването си Борисов се върна към стила си от първия мандат, когато често „плашеше с оставката си”.

„Аз не виждам, ако тази възможност политически ни бъде отнета, как можем да продължим”, коментира Бъчварова, очевидно за да доразясни обективната ситуация.

Вицепремиерът допълни, че разчита на съвестта на всеки един от депутатите да разбере проблема и да има възможност да го подкрепи. „Лошото в момента е, че се политизира тази тема и то по един доста евтин начин”, заяви тя.

„Ние говорихме с нашите партньори по този въпрос (за взимането на 16 милиарда заем – бел.ред.), те малко късно са се включили с процеса. Нека си даваме сметка, че по финансови въпроси не се бие тъпана особено тогава, когато трябва да вземеш кредит. Тежко решение за ГЕРБ е да внесе такова предложение, защото ние сме се гордеели толкова години с ниския бюджетен дефицит и ниската задлъжнялост”, подчерта Бъчварова  и допълни, че в рамките на година и половина – две не са се взимали никакви решения, натрупвали са се дефицити и проблеми.

„Някой трябва да има смелостта да го каже. Колкото по-рано се каже, толкова по-добре за държавата”, подчерта тя.

Вицепремиерът поясни, че очаква гласуването на ратификацията да не се отложи с повече от седмица. „Това е състоянието на бюджета, нека си даваме сметка. Ние се опитваме да го решим по-възможно най-щадящия начин. Как ще станат плащанията без тези 16 млрд. лева? Това е една възможност да решаваме финансовите проблеми на държавата”, каза още Румяна Бъчварова.

Тя вярва, че ще се вземат най-отговорните решения, „не можем да си позволим да правим това, което не е нашата философия”.

Запитана, защо всички се оплакват, че няма комуникация, Бъчварова обясни, че всички очакват тя да бъде в личен аспект – а не в институционален.  

„Струва ми се, че трябва да имаме повече доверие на мандатоносителя. Интересът е общ. Нашето предложение е не, за да може да продължи нашето управление, а за да може да продължи животът на хората. Да вървим в един нормален ритъм напред”, заяви тя.

Вицепремиерът подчерта, че БСП и ДПС няма да бъдат поканени на разговори, освен ако не поискат. „Ще търсим контакт само с коалиционните партньори. Имаме уговорена среща, но не мога да ви кажа кога точно”, подчерта Румяна Бъчварова.

  • България с рекорден заем след продажба на държавни ценни книжа
  • Кристалина Георгиева не вижда проблем в новия заем
  • Мая Манолова поиска оставката на Калфин
  • Кабинетът щеше да подаде оставка без споразумението за дълга, обяви Калфин
  • Местан: Нямаме сделка с Борисов, а "ад хок" мнозинства
  • Главчев: Сериозни сме за намаляването на дълга
  • Румен Петков: АБВ няма да приеме оставката на Георги Първанов
  • Миков зове Плевнелиев за вето на ратификацията на новия заем
  • Томислав Дончев: Новият дълг няма да се отрази на джоба на българите
  • Плевнелиев няма да наложи вето на новия заем